Hallandsposten

Resq Club ska minska matsvinnet

- POVEL ARWIDSON pa@hallandspo­sten.se

Få restaurang­erna att sluta slänga gårdagens mat genom att köpa den rabatterad. Det är idén bakom appen Resq Club, som nyligen lanserats i Halmstad.

– Det känns jättekul att komma i gång i Halmstad. Som jag har förstått det finns det väldigt många restaurang­er här och vårt koncept brukar alltid funka bra i studentstä­der, säger Anna-lotta Svensson, som är grundare av Resq Club Sverige.

Appen beskrivs främst som ett miljöproje­kt, där man kan minska matsvinnet genom att på ett enkelt sätt köpa mat, som annars skulle slängas, till reapris. Resq Club är från början finskt, och tjänsten har funnits i Sverige i ett och ett halvt år.

Halmstad är tionde staden som nu ansluter sig och vid lansering kommer tio matställen att finnas med.

– Vi brukar dra i gång med ungefär tio, men Halmstad är den staden som jag fått överlägset mest respons från restaurang­erna, så när vi stabiliser­at oss finns det nog fler som vill vara med, säger Anna-lotta.

Hela processen, från beställnin­g till betalning, sker i appen, och kunden kan sedan komma och hämta maten paketerad i take awayform.

En av de restaurang­er som fanns med i appen redan vid lanseringe­n är lunchresta­urangen Magasinet på Slottsmöll­an.

– Det är en väldigt bra grej för oss som kör lunch måndag till fredag. Vi försöker ju alltid att återanvänd­a så mycket mat vi kan, men vissa råvaror lämpar sig helt enkelt inte för det, och då vill vi ju försöka få ut maten i stället, säger Rickard Maasing, ägare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden