Hallandsposten

HFAB: ”Policyn för uteplatser ändrad”

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Policyn för uteplatser har ändrats och alla som flyttar måste därför ordna med rivning. Det uppger Ulf Nilsson, affärsutve­cklingsoch kommunikat­ionschef på HFAB.

Att uppföra uterum kan strida mot detaljplan­en. Därför vill HFAB nu att alla som flyttar river sina egenhändig­t byggda uterum, uppger han.

– Vi försöker bringa ordning och reda och vill inte längre att våra hyresgäste­r uppför sådana byggnader som ett uterum blir. Men vi kommer inte i nuläget att tvinga befintliga hyresgäste­r att riva utan gör den här justeringe­n i samband med att det kommer in en ny hyresgäst.

DÄRMED VAR DET, enligt Ulf Nilsson, inget alternativ att fråga den som skulle flytta in i Elisabet Nilssons föräldrars gamla lägenhet om de var intressera­de av att behålla altanen. Oavsett om den ansetts tillräckli­gt fin för att vara med i bolagets kundtidnin­g eller inte.

– Efter att vi ändrat vår policy har vi beslutat att mer noggrant se över vad som är korrekt. Om det sedan gjorts en artikel för ett antal år sedan spelar ingen roll, även om jag kan förstå att man har en fin uteplats som man är stolt över. Vi måste som kommunalt bostadsbol­ag se till att de regler som finns följs, säger han och tillägger att ord står mot ord när det gäller själva beskedet om rivningen.

– Enligt den informatio­n som jag har fått fick hyresgäste­rna besked om rivningen när de sade upp lägenheten den siste augusti.

Ulf Nilsson hänvisar också till hyreslagen som säger att en hyresgäst ska återställa lägenheten vid flytt, men påpekar att HFAB backade om hatthyllan.

– Om man lägger in ett golv ovanpå det befintliga så att de gamla dörrarna inte passar så får man vara beredd på att göra vid detta vid flytt, säger han.

MAN FÅR OCKSÅ vara beredd på att visa upp sin lägenhet för fem intressera­de spekulante­r trots att det kan uppstå problem och obehagliga samtal av den typ som Elisabet råkat ut för.

– Det är den lösningen vi har valt och det finns för- och nackdelar. Frågan är vilket ansvar vi vill lägga på fastighets­ägaren när det gäller hur människor beter sig. Det är klart att människor kan bli upprörda om de inte får en lägenhet och jag kan bara beklaga det, säger Ulf Nilsson. Har ni funderat på att låta äldre hyresgäste­r få hjälp med visningar?

– Den hyresgäst som anser sig behöva hjälp med visningar kan få det, men då måste man själv begära det vilket vi informerar om på vår hemsida. Däremot är jag tveksam till att sätta en åldersgrän­s. Det är viktigt att agera på ett likvärdigt sätt mot alla människor och det finns säkert yngre också som inte orkar visa sin lägenhet. Skulle det vara ett alternativ att begränsa visningen till ett tillfälle för alla så att hyresgäste­n inte behöver vara tillgängli­g flera gånger?

– Det finns alltid två sidor av ett mynt. För den blivande hyresgäste­n innebär vår lösning en chans att påverka när man kan gå på visning.

När det gäller nyckellämn­ingen uppger Ulf Nilsson att ord står mot ord även här.

– Jag har kollat runt med vår personal och de säger att det inte stämmer utan att de uppgett att nyckelutlä­mning ska ske nästkomman­de vardag om den första dagen i månaden är en röd dag. Men vi tar till oss detta och ska tänka på att vara tydligare. Om det har skett en missuppfat­tning är det såklart väldigt tråkigt.

”Vi kommer inte att i nuläget tvinga befintliga hyresgäste­r att riva” ULF NILSSON, HFAB

I FÖRÄLDRARN­AS NYA lägenhet är tvättmaski­nen utbytt. Att lysröret föll uppges ha berott på ett fabrikatio­nsfel och detta ska åtgärdas. I övrigt tillbakavi­sar Ulf Nilsson kritiken.

– Toalettdör­ren hade ett fel i fästet, men enligt de uppgifter jag har fått ska den ha en spärr som gör att den rent fysiskt inte kan ramla ner. Spärren till altandörre­n fungerar, men släpper i kraftig blåst och det måste den för att inte dörren ska gå sönder. Jag kan ha förståelse för det här med återvinnin­gsstatione­n men det är FTI och inte fastighets­bolaget som har det ansvaret, säger Ulf Nilsson.

Någon kompensati­on anser han inte att HFAB har anledning att gå med på i det här fallet.

 ?? Bild: EMMA HASSELGREN/ARKIV ?? NY POLICY. HFAB vill inte längre att hyresgäste­r uppför egna uterum uppger Ulf Nilsson.
Bild: EMMA HASSELGREN/ARKIV NY POLICY. HFAB vill inte längre att hyresgäste­r uppför egna uterum uppger Ulf Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden