Hallandsposten

Dokumentär­filmaren Thor-björn Bergman har följt två ensamkomma­nde ungdomars liv i Laholm.

FILM: FILMARE FRÅN SKUMMESLÖV­SSTRAND KLAR MED DOKUMENTÄR­ER

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

Filmerna handlar om Morteza och Ismaili, båda är 17 år gamla. I dag bor de i Laholms kommun och under dokumentär­erna får man följa deras liv under drygt en sommarmåna­d.

– Idén föddes av att jag själv har pojkar från Afrika i min närhet, och det har alltid funnits en smygrasism runt om i samhället. Jag ville bryta alla fördomar, och veta mer om dessa människor som flydde till Sverige runt 2015, säger Thor-björn Bergman, dokumentär­filmare.

SYFTET MED FILMERNA är att öka den allmänna förståelse­n för ensamkomma­ndes erfarenhet­er, situatione­r och tankar. Thor-björn ville också att ungdomarna skulle känna att deras berättelse­r var värdefulla och kan skapa skillnad.

– Många av dem mår såklart inte bra. Killarna man får följa vet ännu inte om de får stanna eller inte, och det är en plåga för dem. De är otroligt oroliga, säger Thor-björn.

Ismaili medverkar i dokumentär­en som heter ”Ismaili - pojken som slutade le”. Den hade premiär den 20 april, och filmen har hittills visats över 4000 gånger.

– Det har gått bra under filmandet, och jag är nöjd med resultatet. Det svåraste med det här projektet var min svenska, i bland blev jag nervös och då påverkades mitt språk. Men jag har heller inte mått så bra under den här tiden, det har varit väldigt tufft, säger Ismaili.

HAN FÖDDES I Iran, men kom från Afghanista­n när han anlände till Sverige 2015. Sedan dess har han bott i Laholm. Hans mamma och syskon bor i dag i Turkiet, och det var mer än ett halvår sedan han hörde av dem.

– Det var längesedan jag pratade med dem nu, det är ledsamt. Men här i Laholm trivs jag bra, jag har kompisar och i dag bor jag hos en svensk familj. Där finns en mamma och pappa och de har två döttrar. De är jättesnäll­a – men jag vet ännu inte om jag får stanna i Sverige, säger Ismaili.

Den andra dokumentär­filmen heter ”För Sveriges skull”, och den handlar om Mortezas liv. Filmen hade internetpr­emiär den 23 december 2017 och har visats över 9000 gånger.

MÅLET ÄR ATT få så många som möjligt att titta på dokumentär­erna. Kommuner, organisati­oner och nätverk får visa filmerna utan kostnad i informatio­ns- och utbildning­ssyfte. Det enda kravet är att visningen inte är kommersiel­l.

– Jag ser gärna att skolor ordnar visningar, och att så många som möjligt tittar. Man ska förstå hur det är som ensamkomma­nde att komma till Sverige, hur det är att leva i den oron som hela tiden finns över en innan man vet om man får uppehållst­illstånd eller inte. Sedan hoppas jag att alla fördomar försvinner när man tittar på filmerna, säger Thor-björn Bergman.

Projektet har finansiera­ts av stiftelsen Reach for Change, Kanal 100 AB och föreningen Kidox.

Hur är livet för ensamkomma­nde barn i Sverige? Det har dokumentär­filmaren Thor-björn Bergman försökt att skildra i sina två dokumentär­filmer. Där får man följa två ungdomars liv i Laholm – allt från vad de gör på fritiden till kampen om att få stanna i landet.

”Jag har inte mått så bra under den här tiden. Det har varit tufft.” ISMAILI, En av de medverkand­e i dokumentär­en

 ??  ??
 ?? Bild: SARA ÖSTER ?? FILMER KLARA. Thor-björn Bergman, som bor i Skummeslöv­sstrand, har följt två ensamkomma­nde ungdomars liv i Laholm. Nu är filmdokume­ntärerna klara och kan ses på internet.
Bild: SARA ÖSTER FILMER KLARA. Thor-björn Bergman, som bor i Skummeslöv­sstrand, har följt två ensamkomma­nde ungdomars liv i Laholm. Nu är filmdokume­ntärerna klara och kan ses på internet.
 ??  ?? VÄNNER. Thor-björn Bergman och Ismaili har spenderat mycket tid ihop under filmandet. I dag är de goda vänner.
VÄNNER. Thor-björn Bergman och Ismaili har spenderat mycket tid ihop under filmandet. I dag är de goda vänner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden