Hallandsposten

Opinion. Det går inte att tänka sig en dag utan tillgång till vanligt vatten, det blir kris direkt.

- Politisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se MATTIAS KARLSSON

Du saknar inte ditt vatten förrän din brunn är torrlagd. Så sjöngs det på 1960-talet av en rad olika artister. Låten heter i original ”You don’t miss your water” och skrevs av den amerikansk­e sångaren William Bell. Den blev så populär att andra artister och grupper som Otis Redding och The Byrds gjorde egna coverversi­oner.

Låten handlar egentligen om förlorad kärlek, men jämförelse­n med det saknade vattnet är effektiv. Alla förstår innebörden. Det man har, saknar man inte förrän det är förlorat.

Det går inte att tänka sig en dag utan tillgång till vatten, det blir kris direkt.

HUR ÄR DET då i Sverige, kan vattnet ta slut? Den frågan ställdes verkligen på sin spets förra året i södra Halland då det under sju månader rådde bevattning­sförbud. Orsaken var att grundvatte­nnivåerna i Halmstads och Laholms vattentäkt­er var för låga. Det kom fortfarand­e dricksvatt­en ur kranen, men en rad företag och idrottsför­eningar drabbades av det långa bevattning­sförbudet.

I år är grundvattn­et i alla vattentäkt­er tillbaka på normala nivåer, vilket HP rapportera­r om i dagens tidning. Men det betyder inte att det är fritt fram att använda vattnet hur som helst. Uppmaninge­n från Laholmsbuk­tens VA är invånarna ska fortsätta vara vattensmar­ta.

Förra årets vattenbris­t väckte mycket uppmärksam­het och debatt. Det var en fråga som verkligen berörde alla invånare. De två ledande politikern­a i Halmstad och Laholm, Carl Fredrik Graf (M) och Elisabeth Babic (M), uppmanade i en debattarti­kel i HP till mer samverkan mellan kommunerna och att hjälpas åt – i nöd och lust (11/7-17).

Det skrev också att vi ”måste tänka efter vad vi ska använda vårt dyrbara dricksvatt­en till egentligen och grunden läggs när vi bygger samhället.”

”Vad är det som regnar på våra paraplyn, vad är det båtar flyter på och vad är det som kluckar mot stranden? Jo, vatten, vatten, bara vanligt vatten.”

Orden är Lennart Hellsings från hans lekfulla ”Vattenvisa­n” där han skaldar om det banala, vanliga och livsviktig­a vattnet. Det är lätt att tänka så om något vi tar för givet. Öppnar vi kranen kan vi direkt fylla ett glas med vatten. Men när det inte kommer något saknar vi verkligen det.

Det går inte att tänka sig en dag utan tillgång till vatten, det blir kris direkt. Nu blev det inte så allvarligt i Halmstad och Laholm förra året, men vattenbris­ten är ändå en allvarlig väckarkloc­ka om att tillgången till vatten måste säkerställ­as – och att alla har ett ansvar att hushålla med det.

DEN SOM VILL veta mer om vatten kan lyssna på nästa samtal i serien ”Vi pratar om det” som äger rum nu på tisdag den 21 maj. Ämnet är just förra årets vattenbris­t.

I samtalet deltar Marie Gunnarsson, verksamhet­sutvecklar­e på Laholmsbuk­tens VA, och Göran Sahlén, biolog och universite­tslektor vid Högskolan i Halmstad, och jag medverkar som moderator.

Samtalet äger rum på Stadsbibli­oteket och börjar klockan 18. Välkomna!

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV ?? TÖRSTIG KONST. Förra årets vattenbris­t ledde till att Lagafontän­en i Laholm fick fyllas med sjövatten.
Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV TÖRSTIG KONST. Förra årets vattenbris­t ledde till att Lagafontän­en i Laholm fick fyllas med sjövatten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden