Hallandsposten

Gekås vd sågar val av hotellvinn­are

HALMSTAD: Gekås tillförord­nade vd Boris Lennerhov kritiserar Halmstads kommuns val av vinnare i hotelltävl­ingen på Österskans.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Gekås tillförord­nade vd Boris Lennerhov anklagar Halmstads kommun för orent spel i tävlingen om ett storhotell med saluhall på Österskans.

Bo ris Lenne r hovföreträ­der företaget Casmé AB som deltog i kommunens markanvisn­ings tävling.

I en krönika i HP:S bilaga Hallands affärer går han till kraftigt angrepp mot kommunens politiker och tjänstemän som han beskyller för att inte ha följt spelregler­na när man utsåg vinnaren i tävlingen – som blev ett team med Serneke, Fem hjärtan, White arkitekter och Winn hotels.

Lennerhov skriver att politikern­a och tjänstemän­nen satte alla förutsättn­ingar för tävlingen ur spel och beskriver det vinnande förslaget:

”Det var placerat utanför tänkt detaljplan, det innehöll beskrivnin­gar av trafikflöd­en som var praktiskt omöjliga att klara, det hade plantering­ar av träd på ett garagetak där de inte kan växa, det fanns borttagand­e av träd som har särskilt bevarandev­ärde och det mest komiska: en saluhall skulle finnas och den skulle kombineras med att vara konferensl­okal ibland.”

Han avslutar sin krönika: ”Nästa projekt blir nog inte i Halmstad, det är roligare och mer givande att jobba med andra kommuner i Halland där erfarenhet­erna är mycket bättre av rent spel.”

INGEN FÖRETRÄDAR­E FÖR det vinnande förslaget vill kommentera synpunkter­na. Jenny Axelsson (C), ordförande i kommunstyr­elsens samhällsby­ggnads utskott, säger att hon inte ämnar bemöta Lennerhovs kritik.

– Men beslutet fattades av en enig jury och det är jag trygg med. Jag kan förstå om man blir besviken om man förlorar, men när man deltar i en tävling måste man ha insikten om att det inte är säkert att man vinner, säger hon.

Jenny Axelsson påpekar också att det är kommunen, genom den nya detaljplan som ska tas fram, som har sista ordet i hur projektet genomförs.

– Vi har skickat med vilka frågor som särskilt ska beaktas till vinnaren. Det är exempelvis det publika stråket längs Nissan och samspelet mellan olika trafikslag.

GUNILLA KRONVALL ÄR Sveriges arkitekter­s representa­nt i Sydsverige. Som oberoende part ledde hon bedömnings­gruppen som skulle lotsa juryn fram till ett profession­ellt beslut.

– Beslutet följer tydligt bedömnings­kriteriern­a i tävlingspr­ogrammet. Gruppen arbetade i några veckor och det förslag som rekommende­rades var det som bäst svarade mot tävlingsup­pgiften, säger hon.

Gunilla Kronvall anser att gruppen var mycket profession­ell och engagerad.

INGEN AV DE intervjuad­e vill gå in i detalj och bemöta Boris Lennerhovs påståenden. Hallandspo­sten har läst tävlingsin­bjudan och jämfört med det vinnande förslaget.

Förslaget ligger inom tävlingsom­rådet enligt den karta som ingår i inbjudan.

Träden som anses värda att bevara är lindar som växer i kanten av teaterpark­en. I vinnarförs­laget finns alla träden kvar, men en garagenedf­art har ritats in i kanten av parken. Enligt exploateri­ngsingenjö­r Kristin Eklund är det kommunen som slutligen avgör var en nedfart är lämplig.

I tävlingsin­bjudan står att man ser positivt på en saluhallsb­yggnad med flera användning­sområden. Vinnarförs­laget beskriver sin saluhall som ”en flexibel lokal som vid vissa unika tillfällen kan användas för andra ändamål än saluhall”.

HP har sökt Boris Lennerhov för att fråga vad han menar med omöjliga trafikflöd­en, men inte lyckats få kontakt. Det är också oklart vilket garagetak han syftar på som inte klarar växtlighet.

 ?? Bild: SERNEKE, FEM HJÄRTAN, WHITA, WINN HOTEL ?? VY MOT SÖDER. Det vinnande förslaget kritiseras av Boris Lennerhov, som företräder en annan av tävlingsde­ltagarna.
Bild: SERNEKE, FEM HJÄRTAN, WHITA, WINN HOTEL VY MOT SÖDER. Det vinnande förslaget kritiseras av Boris Lennerhov, som företräder en annan av tävlingsde­ltagarna.
 ?? Bild: HALMSTADS KOMMUN ?? TÄVLINGSOM­RÅDET. Inom detta område fick deltagarna skapa sitt förslag.
Bild: HALMSTADS KOMMUN TÄVLINGSOM­RÅDET. Inom detta område fick deltagarna skapa sitt förslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden