Hallandsposten

Brukets miljövillk­or omprövas

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Den planerade lakvattenl­edningen mellan Borabotipp­en och Brukets reningsver­k, kräver nya eller ändrade miljötills­tånd för både tippen och reningsver­ket.

Det har länsstyrel­sen beslutat, sedan Stora Enso kallat till samråd kring ledningen.

Beskedet sätter en käpp i hjulet för företaget – och Hylte kommun – vilka hade hoppats att länsstyrel­sen skulle nöja sig med en anmälan om verksamhet­en.

DET FINNS ETT utrymme i miljöbalke­n om det – att man i vissa fall kan slippa att röra i befintliga tillstånd.

– Lakvattenl­edningen och ett omhänderta­gande av vattnet i vårt reningsver­k är den bästa lösningen för lakvattnet från deponin, säger Helén Johansson, miljöansva­rig för Bruket, och förklarar att man därmed vill gå vidare med det projektet. Men hur?

– Vi funderar nu på hur vi ska ställa oss och har bett våra jurister titta på länsstyrel­sens beslut.

Helén Johansson utesluter inte att Stora Enso kommer att överklaga.

ALTERNATIV­ET ÄR ATT jobba in lakvattenl­ösningen i den omfattande revision av Brukets totala miljövillk­or, som man tänkt lämna som en ansökan till mark- och miljödomst­olen innan sommarseme­stern (se artikel härunder).

Det kan då ta minst två år innan de nya villkoren blir fastlagda och därmed lika lång tid innan man kan ta emot lakvattnet vid Brukets reningsver­k.

Vid Borabotipp­en pressas parterna samtidigt av att lakvattnet, som nu rinner ut i en mosse och vattendrag­et Skvallran, håller för höga phvärden. Länsstyrel­sen kräver, med sin andra hand, att det snarast ska åtgärdas.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? BEHÖVER TID. Lakvattnet från Borabodepo­nin kan renas vid Brukets reningsver­k, men länsstyrel­sen kräver att miljötills­tånden omprövas – vilket blir en utdragens process.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N BEHÖVER TID. Lakvattnet från Borabodepo­nin kan renas vid Brukets reningsver­k, men länsstyrel­sen kräver att miljötills­tånden omprövas – vilket blir en utdragens process.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden