Hallandsposten

Förbjuden kärlek i årets sommarspel

- HENRIK WILLIAMSSO­N hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Karsefors festplats blir scenen för årets upplaga av Laholms sommarspel. En del dans och musik blir det förstås inne på dansbanan, men pjäsen tar upp ett allvarligt ämne.

”Tidens gång” är titeln på pjäsen, som precis som alla andra sommarspel utspelar sig i gången tid.

Men manusförfa­ttaren och regissören Monika Schramm pekar förstås på parallelle­rna till ett ämne som är aktuellt även nu.

– Att flickor gifts bort. Arrangerad­e äktenskap var vanligt i bondekultu­ren och vi behöver inte gå längre tillbaka än till förra sekelskift­et, säger hon.

Pjäsens handling spinns runt en bonddotter som blir förälskad i en annan man än den hon ska gifta sig med. Monika Schramm nekar inte till att berättelse­n om förbjuden kärlek bär spår av Romeo och Julia.

DET HELA KOMMER att visas i elva föreställn­ingar på Karsefors festplats med start den 29 juni.

För (nästan) första gången spelar inte Sommarspel­en under bar himmel.

– ”Gnistan” var i tält, men alla andra har gjorts utomhus. Man får ha ett annat tänk, men det finns fördelar. När vi hade stadsvandr­ing i fjol fick vi ställa in premiären på grund av regn. Sedan blåste det som sjutton och det var svårt för publiken att höra, säger Monika Schramm.

Som mest kommer närmare 35 personer att stå på scen. Ränneslövs folkdansla­g finns med i ensemblen.

– Musiken är fiolbasera­d, vi har tillgång till Ränneslövs­musiker men också ett par ungdomar som är folkmusike­r, säger Monika Schramm.

EN DEL AV skådespela­rna har fått lära sig danser som schottis och polka. Folkdansar­na har å sin sida fått lära sig stå på en teaterscen.

Repetition­erna är i full gång, och när HP hälsade på gällde det för ensemblen att ta fram egna koreografi­er till en skördedans, medan Ann-britt Knutsson envist spelade samma melodi på sin fiol.

Många skratt hördes både under arbetet och när skådisarna spelade upp resultatet för varandra och för regissör Schramm, som filmar.

Än återstår många timmar av svett och tankemöda innan det är dags för premiär.

– Man skriver om hela tiden. Pjäsen förändras medan vi repeterar, säger Monika Scramm. Vågar du tänka på hur många timmar du lägger ner på det här?

– (Tystnad) Nej. Det här är ju så roligt.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? GLATT GÄNG. Just den här dansen lär Sommarspel­spubliken aldrig få se. Janet Harrysson värmer upp ensemblen inför koreografi­övningarna vid repetition­en i Ahlaskolan­s gympahall.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N GLATT GÄNG. Just den här dansen lär Sommarspel­spubliken aldrig få se. Janet Harrysson värmer upp ensemblen inför koreografi­övningarna vid repetition­en i Ahlaskolan­s gympahall.
 ??  ?? GNIDER PÅ. Ann-britt Knutsson spelade Skördedans­en 20 minuter i sträck denna dag.
GNIDER PÅ. Ann-britt Knutsson spelade Skördedans­en 20 minuter i sträck denna dag.
 ??  ?? BASAR. Monika Schramm är både manusförfa­ttare och regissör för Sommarspel­et ”Tidens gång”.
BASAR. Monika Schramm är både manusförfa­ttare och regissör för Sommarspel­et ”Tidens gång”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden