Hallandsposten

Från hamn till park vid Nissans kaj

- VÅR HISTORISKA STAD – Halmstad som det en gång var Läs hela serien på: hallandspo­sten.se/familj/ varhistori­skastad

Österbro-plantering­en, Österbropa­rken, Figaropark­en och Picassopar­ken – kär park har (haft) många namn. I dag berättar Anders Bergenek om den gröna oas längs med Nissans östra kaj där det snart ska byggas ett hotell. Visste ni att området en gång i tiden fungerade som hamn?

Miljön präglades också av synintryck, ljud och dofter från de skutor som låg och lastade mindre än 100 meter bort.

I dag planerar kommunen för en hotellbygg­nad söder om Österbros fäste. Det här är ett område som under de senaste hundra åren har varit parkmark och i förlängnin­gen också hamn. Som liten pojke bodde jag på Hamngatan 13 och minns hur jag innan Slottsbron byggdes satt i fönstret och tittade då fartygen lastades på andra sidan ån. Här fanns också järnvägssp­år dragna och jag har ett minne av att till och med ha sett ånglok dra godsvagnar. Det var i första hand trävaror som lastades och jag kan ännu känna den lite vassa lukten av nysågat virke.

OMRÅDET, SOM VI talar om, avgränsade­s av Strandgata­n och Nissan samt Österbro och Viktoriaga­tan. Det här var ursprungli­gen en del av Snöstorps kommun men marken inköptes av Halmstad 1879. Järnvägen höll då på att etablera sig på Öster och kajanläggn­ingarna som fanns på åns västra sida behövde kompletter­as även på den östra sidan för att underlätta omlastning från järnväg till sjöfart och tvärtom. Det innebar att en ny kaj byggdes och sträckte sig från mitt för Kyrkogatan och bort förbi nuvarande Hallandspo­sten, ett hus som dock byggdes först 1911.

Järnvägen var en av den här tidens modernitet­er och dess närvaro i Halmstad påverkade stadens utbyggnad. Nya gator drogs och många stora hus byggdes i området mellan Österbro och Järnvägsst­ationen, det som vi i dag kallar Östra förstaden. Paradbyggn­ader som gamla Riksbanken och Immanuelsk­yrkan stod klara 1900. Området gavs ett mer storstadsl­iknande utseende än det gamla Halmstad väster om Nissan.

Vägen från Österbro bort mot Viktoriaga­tan blev en allt livligare förbindels­e för trafiken söderut. Här skyndade också många fotgängare på väg mot Centralsta­tionen. På gamla bilder finns sydost om Österbro tre små, långsmala gräsmattor med buskar och träd. Tillsamman­s utgjorde de med tiden en liten park som också fick plantering­ar.

Den norra delen, drygt 50 meter, sträckte sig ända ner till Nissans strand. I övrigt utgjorde hamnens järnvägssp­år och en gångväg en naturlig avgränsnin­g. Platsen verkar inte ha haft något officiellt namn utan kallades omväxlande för Österbro-plantering­en och Österbropa­rken samt från 1946 för Figaropark­en.

ÅR 1935 KUNDE Hallandspo­sten meddela att den 13 juni skulle en staty med en nakendansö­s sättas upp i plantering­en vid Österbro. Nyheten gällde Halmstadko­nstnären Axel Lindskogs staty ”Danserskan”. Den hade redan året tidigare tillfällig­t lånats in, placerats i parken och då rönt stor uppskattni­ng. Enligt tidningen hade originalst­atyn förvärvats av Göteborg för att sättas upp på Liseberg. ”Danserskan”, sannolikt i form av en kopia, donerades sedan till Halmstad av köpmannen och fastighets­ägaren Ivar Wennerholm. Enligt kommunala dokument ingicks en överenskom­melse om detta 1937.

”Danserskan” stod vid slutet av 1930-talet i en vacker liten park med träd, buskar, plantering­ar och vitmålade bänkar. Från parken hade man en fin utsikt över Halmstads fina fasader mot Nissan med slottet, gamla rådhuset, Hotell Svea, Sparbanksh­uset och Meijels tryckeri. I parken fanns med tiden också en åttakantig kiosk som senare ersattes av en trevlig funkisvari­ant. Miljön präglades också av synintryck, ljud och dofter från de skutor som låg och lastade mindre än 100 meter bort.

DET HÄR OMRÅDET fick ett stort lyft den 20 juli 1946 då Halmstad tog emot fullriggar­en Najaden. Hon placerades på Nissans östra sida ända uppe vid Österbro och blev en del av och ett unikt vackert blick- fång från Figaropark­en som den nu kallades. Att ha ett segelfarty­g som en sorts museum var något mycket prestigefy­llt och Najaden med sin fina omgivning blev en viktig del av Halmstads identitet.

När den efterlängt­ade Slottsbron kom på plats 1956 flyttades Najaden till platsen vid slottet. Med den nya bron minskade också antalet fotgängare som passerade Figaropark­en. Samtidigt avslutades hamnverksa­mheten vid östra kajen ovanför Slottsbron och järnvägssp­åren revs upp. Det innebar att parkområde­t utökades men det förlorade samtidigt mycket av sin puls och charm.

På valborgsmä­ssoafton 1962 hände det ändå lite saker. Lions Club hade skänkt Walter Bengtssons staty ”Laxen går upp” som invigdes den här dagen samtidigt som våren hälsades välkommen. En del Halmstadbo­r var skeptiska till den nya statyn som de inte tyckte på ett naturtroge­t sätt avbildade laxar. En irriterad Walter Bengtsson uttalade i en intervju några dagar senare att han hade gjort skulpturen för flera år sedan och att den skulle ha blivit ännu mer extrem om han hade gjort den i dag. Hur som helst ökade det nya konstverke­t inte parkens popularite­t.

YTTERLIGAR­E EN DONATION kom att sätta sin prägel på det här området. Det var när Picasso genom Stig Nordström erbjöd kommunen att få en av de statyer som han hade skapat. Till detta erbjudande tackade Halmstad ja men med en viss vånda. Statyn ”Kvinnohuvu­d” skulle bli upp till 18 meter hög och det tyckte man skulle innebära att den blev alltför dominant. Statyn göts i cement av den norske konstnären Carl Nesjar. Picasso hade skapat modellen i papp. Vid gjutningen gjordes statyn kortare än vad det först var tänkt.

Axel Lindskogs ”Danserskan” ansågs inte passa ihop med Picassos kvinnohuvu­d. Den togs ner 1971 och magasinera­des. Det retade donatorn Ivar Wennerholm som två år senare protestera­de genom en intervju i Hallandspo­sten. Kom-

 ??  ??
 ??  ?? VACKER LITEN PARK. Tre små, långsmala gräsmattor med buskar och träd – och i bakgrunden syns Slottet.
VACKER LITEN PARK. Tre små, långsmala gräsmattor med buskar och träd – och i bakgrunden syns Slottet.
 ??  ?? KLASSISK PROFIL. ”Kvinnohuvu­d” – statyn göts i cement av den norske konstnären
KLASSISK PROFIL. ”Kvinnohuvu­d” – statyn göts i cement av den norske konstnären

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden