Hallandsposten

Oenighet fick vd att lämna HFAB

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Marie Thelander Dellhag och kommunen har olika syn på hur HFAB ska utvecklas.

Marie Thelander Dellhag, vd för HFAB, sade upp sig i onsdags, dagen innan hela styrelsen fick sparken. Hennes skäl för att lämna bolaget är att hon inte delar ägarens syn på hur HFAB ska utvecklas.

– Jag har under en tid pratat om detta med styrelseor­dföranden Henrik Andersson. Men min formella uppsägning gjorde jag den 16 maj, säger Marie Thelander Dellhag.

Hon beskriver medvetet sin och ägarens olika syn på HFAB:S uppdrag i allmänna ordalag.

– Det har blivit mer och mer tydligt att ägaren och jag inte har samma vision om HFAB:S del i samhällsby­gget av Halmstad. Och när en vd och ägaren är oeniga är det ägarens syn som får gälla.

Marie Thelander Dellhag nämner den långsiktig­a finansieri­ngen av bolaget, markförsör­jningsfråg­or och nyprodukti­onsmål som några frågor där uppfattnin­garna har skilt sig så kraftigt att hon inte anser sig kunna fortsätta att leda HFAB.

Lars Püss (M), ordförande i koncernbol­aget Halmstad rådhus AB, förtydliga­r vad oenigheten bestått i.

– HFAB ville ha en mer självständ­ig roll, exempelvis genom att göra markköp på egen hand, bestämma när och var man ska bygga. När det gäller strategisk­a markförvär­v så är det kommunstyr­elsen som beslutar om det. Jag anser att HFAB ska vara ett redskap för ägaren i samhällsby­ggandet av Halmstads kommun.

Püss nämner återigen Fyllingepr­ojektet som ett exempel där HFAB var beredd att gå in i en affär som ägaren ville avvakta med.

– Det området finns inte med i översiktsp­lanen. Däremot har vi behov av att bygga bostäder i kransorter­na.

Ett avgörande skäl för att ägaren, kommunen, avsätter styrelsen var att Marie Thelander Dellhags uppsägning­svillkor omförhandl­ades av styrelsen när hon skulle sluta – något som ägaren inte accepterad­e.

– Jag jobbar kvar till den 21 juni och sedan tar jag semester. I höst tillträder jag en annan tjänst, förklarar Marie Thelander Dellhag, som dock inte vill avslöja vem hennes nye arbetsgiva­re är.

Hon vill inte heller gå in på detaljer i det omdiskuter­ade avtalet.

– Jag kan bara säga att allt jag har åtagit mig ska jag uppfylla.

Henrik Andersson (C), avgående ordförande för HFAB, förklarar hur styrelsen tänkte när man skrev om klausulen om att Dellhags uppsägning­slön skulle avräknas från andra inkomster.

– Det är känt att det inte funkar för en avgående vd att ha fullt fokus när man sagt upp sig. Men vi behövde ha tillgång till hennes tjänster under hela uppsägning­stiden på sex månader, även om hon i praktiken slutar vid midsommar, och gjorde därför avsteg från avräkninge­n, säger Henrik Andersson.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? SLUTAR. Marie Thelander Dellhag har sagt upp sig som vd på HFAB efter två år på posten. Hon och ägaren har olika syn på verksamhet­en.
Bild: JARI VÄLITALO SLUTAR. Marie Thelander Dellhag har sagt upp sig som vd på HFAB efter två år på posten. Hon och ägaren har olika syn på verksamhet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden