Hallandsposten

När en styrelse får gå

Avsättning­en av HFAB:S styrelse visar på problem inom kommunen.

- MATTIAS KARLSSON

LEDARE 19/5. Det är en drastisk åtgärd, att avsätta hela styrelsen för ett kommunalt bolag. Det var precis vad som hände i veckan när Halmstads kommun sparkade styrelsen för det kommunala bostadsbol­aget HFAB.

Enligt vad ordförande till kommunens koncernbol­ag, Lars Püss (M), säger till Hallandspo­sten fanns det två orsaker till att styrelsen får gå, dels att styrelsen inte delgav kommunen all informatio­n om affärsförs­laget från Tornet om Fyllingepr­ojektet, dels att kommunen tappat förtroende­t för styrelsen i samband med uppsägning­en av bolagets vd (HP 18/5).

INOM EN KOMMUN av Halmstads storlek kan det vara långa avstånd mellan den politiska ledningen och alla de nämnder som finns under den. De kommunala bolagen är dessutom än mer självständ­iga.

För att det inte ska uppstå problem eller schismer måste därför samarbetet mellan de olika politiska nivåerna fungera. Särskilt viktigt är detta när den politiska ledningen består av fem olika partier.

Här har det uppenbarli­gen gått helt snett. Antingen har kommunikat­ionen mellan kommunen och HFAB:S styrelse varit undermålig eller så har parternas syn på bostadsbol­agets roll varit för olika. Mest troligt handlar det om en kombinatio­n av både och. Oavsett orsakerna är det allvarligt att en hel styrelse får gå.

ÄGAREN TILL HFAB, det vill säga Halmstads kommun, har all rätt att sparka styrelsen. Men det har uppenbarli­gen inte fungerat så väl på vägen dit. Här måste det till självranns­akan från kommunens sida, och då framför allt från kommunstyr­elsen.

Att högerhande­n inte vet vad vänsterhan­den gör duger inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden