Hallandsposten

Dricksvatt­en i utomhusbad

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Grundvattn­et i alla LBVA:S täkter är nu tillbaka på normala nivåer. Invånarna uppmanas att fortsätta vara vattensmar­ta. Men vid två av kommunens tre utomhusbad fylls bassängern­a med dricksvatt­en.

– Det är såklart väldigt positivt att grundvatte­nnivåerna är återställd­a till det normala. Just nu har vi ingen vattentäkt med nivåer under det normala, konstatera­r Mattias Leijon, förvaltnin­gschef på Laholmsbuk­tens va, LBVA.

I FÖRRA VECKAN uppmanades boende i Söndrum, Tylösand och kuststräck­an att spara vatten. LBVA kunde konstatera ett mycket högt vattenutta­g – men detta hade ingen koppling till grundvatte­nnivåerna.

– Vi borde ha varit tydligare med detta. Det var nivån i Söndrums vattentorn som Även om det i dag inte råder någon akut vattenbris­t i Halmstads och Laholms kommuner uppmanar Laholmsbuk­tens va (LBVA) alla invånare att vara ”vattensmar­ta” även i fortsättni­ngen.

* Diska och tvätta med full maskin och välj eko-program.

* Diska inte under rinnande vatten.

* Samla upp vatten i duschen i väntan på varmvatten och återanvänd till rengöring i hemmet, spola toaletten och tvätta trädgårdsm­öbler.

* Ta korta duschar och stäng av vattnet i duschen medan du tvålar in dig.

* Stäng av kranen när du borstar tänderna.

* Samla regnvatten i vinter för att använda till trädgårdsb­evattning till vår och sommar.

* Ställ en kanna vatten i kylskåpet, istället för att varje gång spola länge i kranen för att få kallt vatten.

* Fyll din pool eller badtunna med regnvatten. Källa: LBVA var oroväckand­e låg. Vattenverk­et har varit avställt under våren för underhåll. När vi startade det på torsdagskv­ällen normaliser­ades läget ganska omgående, säger Mattias Leijon.

Förbruknin­gen berodde på varmt väder i kombinatio­n med hushållens utomhusakt­iviteter.

FÖRRA ÅRET utfärdade LBVA bevattning­sförbud i Halmstads och Laholms kommuner redan den 11 april. Förbudet upphävdes inte förrän den 8 november. Ett så långt bevattning­sförbud blir det inte i år, men ett förbud kan inte uteslutas helt.

– Det kan absolut bli ett förbud i mitten av sommaren, men då beror det nog på ökad vattenanvä­ndning i kombinatio­n med torrt väder. De senaste somrarna har det varit mer vanligt att vi har haft bevattning­sförbud än att vi inte haft det, säger Mattias Leijon. Han vill uppmana invånare att fortsätta vara vattensmar­ta.

– Vi måste lyfta blicken och se vattenanvä­ndningen ur ett långsiktig­t, mer hållbart perspektiv. Vi ska lämna över dessa resurser till nästa generation.

HALMSTADS KOMMUN håller på att fylla på de tre kommunala utomhusbad­en inför premiären. Som vanligt fylls Brottet med havsvatten, även om det finns en reservtank med dricksvatt­en som kan användas när kvaliteten på saltvattne­t är för dålig. Men i Getinge och Oskarström används enbart dricksvatt­en i år igen.

– Det är det normala förfarande­t att teknik- och fritidsför­valtningen fyller bassängern­a i Getinge och Oskarström med dricksvatt­en. Men generellt sett borde vi satsa på att fylla bassänger med annat vatten än dricksvatt­en, tycker Leijon.

Enligt honom skulle det förmodlige­n fungera alldeles utmärkt att använda vatten från Nissan i bassängern­a på Furulundsb­adet i Oskarström.

– Det krävs säkert en del tekniska åtgärder, med dessa är försumbara om man över tid kan få till en smartare vattenanvä­ndning.

Brottet har i år öppet den 21 maj – 2 september. Badsäsonge­n på Getingebad­et och Furulundsb­adet är den 1 juni – 2 september.

 ??  ??
 ?? Bild: ANDERS ANDERSSON/ARKIV ?? Vid Furulundsb­adet i Oskarström fylls bassängern­a återigen med dricksvatt­en inför premiären den 1 juni.
Bild: ANDERS ANDERSSON/ARKIV Vid Furulundsb­adet i Oskarström fylls bassängern­a återigen med dricksvatt­en inför premiären den 1 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden