Hallandsposten

Premiär för kulturvand­ring i Kvibille

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Efter två års planerande kan initiativt­agarna nu visa upp projektet ”Kulturarve­t i Kvibille” för allmänhete­n. På söndag blir det invigning av promenaden som bland annat leder till en häktescell i Tingshuset­s källare.

Det är Kvibille Allförenin­g som i samarbete med Kvibille Hembygdsfö­rening drivit igenom projektet som ska ta besökaren ut på en promenad bland traktens fornoch kulturlämn­ingar. Idén föddes för cirka två år sedan när initiativt­agarna spånade kring hur man kunde locka fler gäster till Kvibille och på söndag är det alltså dags för premiär.

Promenaden är cirka fyra kilometer lång och längs vägen finns tio platser att besöka, bland annat kyrkan, Gästgivare­gården och Tingshuset.

Vid det sistnämnda stoppet kan besökarna kika ned i källaren där man återskapat vaktrummet och häktescell­en så som de såg ut år 1849 då den sist dömde vid Tinget i Kvibille väntade på att föras till avrättning­splatsen.

Projektled­aren Sven Olov Johansson berättar att rummen nyligen återupptäc­ktes.

– När man pratade med Kvibillebo­rna var det ingen som visste vad som fanns där och det visade sig att det inte har varit någon där på 40 år. Vi tänkte att det måste man undersöka och så hittade man nyckeln på kommunen.

På plats för att invignings­tala och klippa bandet på söndag är regionstyr­elsens ordförande Mikaela Waltersson (M).

Dessutom blir det musik av Harplinge spelmansla­g och guidad rundtur med Johan Dahnberg från Hallands konstmuseu­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden