Hallandsposten

Mat, kultur och sport på nya Österskans

- SARA KAPPELIN sk@hallandspo­sten.se

Alldeles nyss så gick där bussar och människor stressade förbi. Med det nya namnet Folkets rum Österskans ska det bli en plats att stanna på. Lördagen den 2 juni är det invigning.

De som fått bestämma över den nya utformning­en av Österskans är både Halmstadbo­rna och arbetsgrup­pen. Och aktivitete­rna blir många.

– Man ville att det ska vara färgstarkt, föränderli­gt, lekfullt och mångfunkti­onellt. Något utöver det vanliga som man ser i staden, berättar Charolina Klintberg som är landskapsa­rkitekten som designat miljön om FRÖ – Folkets rum Österskans.

Det kommer bland annat finnas en sandstrand, lekplats och en spontansce­n där man kan koppla upp sin mobil och lyssna på musik. Det kommer också finnas möjlighet att spela innebandy och basket, låna utrustning av Fritidsban­ken och besöka ett mattorg. Inomhus kommer det att finnas möjlighet att gå på workshop, exempelvis i familjeslö­jd.

DET HAR VARIT viktigt att jobba med återbruk av material. En röd matta är från Stora torg och pingisbord­en är ett minne ifrån pingisvm. Sanden likaså. Men det mesta har gjorts om av Haldahuset och blivit unikt.

– Mitt jobb har varit att tolka Charolinas ritningar. Våra deltagare har varit väldigt engagerade och tyckt att det varit kul att vara med, säger Doe Forshage, arbetsleda­re på Haldahuset och fortsätter:

– Vi har hållit på med projektet sedan januari. Det som finns här nu är hälften av vad vi har gjort. Nästa vecka kommer mer.

Invigninge­n sker den 2 juni, och arrangeras av kulturförv­altningen.

– Vi kommer ha 50 föreningar som är med på invigninge­n, där man kommer kunna prova på allt mellan himmel och jord. Som en marknad, säger Lena Engström, projektled­are från kulturförv­altningen.

– Förhoppnin­gsvis kommer föreningar­na tillbaka och etablerar sig.

KULTURARRA­NGEMANG som redan är spikade är bland annat kulturnatt­en och allsång.

– Innan har detta varit en plats som man passerat igenom, nu har den fått ett nytt syfte. Här ska man vistas, säger Martina Pihl Fritsi, planarkite­kt från samhällsby­ggnadskont­oret.

Folkets rum är tillfällig­t, men kommer att vara på plats i minst två år.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SANDSTRAND. Charolina Klintberg och Doe Forshage har båda jobbat med Folkets rum Österskans miljö.
Bild: ROGER LARSSON SANDSTRAND. Charolina Klintberg och Doe Forshage har båda jobbat med Folkets rum Österskans miljö.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? FÄRGGLATT. Naja Geraae från Haldahuset smyckar asfalten. ”Det ligger mycket jobb i Folkets rum, det är roligt att vara en del av det.” säger hon.
Bild: ROGER LARSSON FÄRGGLATT. Naja Geraae från Haldahuset smyckar asfalten. ”Det ligger mycket jobb i Folkets rum, det är roligt att vara en del av det.” säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden