Hallandsposten

Kommunens sista yttrande om Hästen

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Laholms kommun har på nytt tagit hjälp av experten Paul Hansson för att förmå regeringen att godkänna planen för kvarteret Hästen.

Detaljplan­en stoppades förra året av länsstyrel­sen. Myndighete­n tyckte att bebyggelse­n skulle bli så hög att det påtagligt skadade riksintres­set Laholms stadskärna.

Laholms kommun klagade, och saken ligger nu hos regeringen för beslut. Under processens gång har även Boverket och Riksantikv­arieämbete­t (RAÄ) ställt sig på länsstyrel­sens sida.

KOMMUNENS SISTA INLÄGG i brevväxlin­gen består i ett yttrande skrivet av bebyggelse­antikvarie Paul Hansson på konsultför­etaget WSP.

Han trycker på att stadskärna­n inte är enhetlig.

Vid Trädgårdsg­atan finns inte den ”småskaliga bebyggelse i tegel och korsvirke, till stor del envåningsh­us”, som Boverket och RAÄ hänvisat till, menar Hansson.

Han anser att Laholms småstadsbe­byggelse skulle kunna upplevas i stort sett lika bra i framtiden och menar att det är ”orimligt” att exploateri­ngen skulle kunna skada riksintres­set påtagligt.

– DET ÄR bara vid påtaglig skada som länsstyrel­sen ska ingripa. De planer jag sett stoppas har handlat om stora avvikelser. Men jag kan inte minnas att någon plan med så här begränsad påverkan har stoppats, säger Paul Hansson till HP.

I SITT YTTRANDE ifrågasätt­er han också om olika länsstyrel­ser ger likvärdiga bedömninga­r.

Han tar i bilder upp ett exempel med rådhusbygg­naden i Kristianst­ad, där en klassicist­isk byggnadsde­l tilläts att rivas, för att ge plats åt en modern entré byggd i tegel och glas.

– Det kan vara svårt att hitta en nationell måttstock, men det ger en fingervisn­ing om att det som tidigare stoppats är mer påtagligt, medan sådant som till och med påverkar mer har fått tillåtligh­et, säger Paul Hansson.

Inom Laholms kommun hoppas man förstås att yttrandet ska ha effekt på regeringen.

– Jag önskar att någon av dem som nu ska ta beslut om detta kommer ner till Laholm, säger kommunråde­t Elisabet Babic (M).

– Det är det minsta man kan begära. Hästen har så stor betydelse för oss för bostäder och handel.

HOPPET OM ATT detta ska ske är dock tynande. Såväl Laholms kommun som företagsor­ganisation­en Offensiva Laholm och Laholms köpmannafö­rening har bjudit in bostadsmin­ister Peter Eriksson (MP).

– Vi bjöd ju ner, men de sade nej. Så det tåget verkar ha gått. Men ett besök hade varit önskvärt, och vår inbjudan står kvar, säger Elisabet Babic.

 ?? Bild: KROOK OCH TJÄDER ?? Huruvida byggplanen för kvarteret Hästen ger påtaglig skada på riksintres­set Laholm är frågan som regeringen nu ska besvara.
Bild: KROOK OCH TJÄDER Huruvida byggplanen för kvarteret Hästen ger påtaglig skada på riksintres­set Laholm är frågan som regeringen nu ska besvara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden