Hallandsposten

En vattenvisi­on som kan lyfta Halmstad

-

Marinalaby­rinten – staden på vattnet utanför Västra stranden och att förbinda den östra delen av Halmstad med den västra delen med en biltunnel. De förslagen till kommunen kommer från Torbjörn Ringkvist.

DEBATT 19/5. Kulturimpe­riets mycket fina magasin om kultur och samhälle lyfte fram Halmstads kulturambi­tioner i en artikel av kulturchef­en Kristina Blomqvist (nr 3/4, 2017). Däri kan man läsa att kommunen till hösten 2018 ska komma med ett nytt planerings­direktiv för åren 2018– 2020, där målet är ”att Halmstad ska vara en av Sveriges främsta kulturkomm­uner med internatio­nell ryktbarhet inom konst och kultur”.

Det är i det sammanhang­et jag vill lyfta fram möjlighete­n att kommunen spänner bågen så väl att den kan nå målet kvalificer­a sig i Eu-projektet ”Europeisk kulturhuvu­dstad”. I år 2018 blev det Leeuwarden i Holland och Valetta i Malaga.

NYSS FYLLDA 78 år kan jag berätta att jag alltsedan jag med min familj 1970 kom till Halmstad som konsultera­nde planarkite­kt från Onsala, har jag

Det är dags att tänka större än i bara ängsliga områdespla­nsnuttifie­ringar.

på min fritid med ett stort antal kulturproj­ekt, såväl som arkitekt och S-politiker (då ordförande i City-s-föreningen, numera partilös), försökt väcka Halmstadsb­orna med att lyfta fram de slumrande utveckling­spotential­erna som ligger där outnyttjad­e i staden. Men, det var och är, som att vi inte talar samma språk och förstår de olika skalorna beroende på att jag har ett helt annat synsätt på det där med arkitektur, konst och kultur.

Men skam den som ger sig! Så nu har jag till kulturförv­altningen nyligen inlämnat mitt koncept ”Halmstads utopia – Marinalaby­rinten”, staden på vattnet utanför Västra stranden, inklusive en flytt av reningsver­ket till mellan Trönninge och Havet intill Fylleån. Allt då för att inte förlora värdefull mark ute på hamnområde­t med en flytt av reningsver­ket dit.

När Stena Line 2019 ska flytta från Varberg till Halmstads hamnområde vill jag förespråka tur och retur från Halmstad till Århus, med sina drygt 300 000 invånare, i stället för Halmstad till Grenå, med sina blott 17 000 invånare.

I MITT FÖRSLAG ligger också att förbinda den östra delen av Halmstad med den västra delen med en biltunnel under Marinalaby­rinten, mellan Yttre hamnpiren och Eketångask­olan fram till Tylösandsv­ägen. På så sätt kan mitt förslag från 1985, med en ny in- och utfart till Halmstad från E6:an, med den nu så kallade Södra infarten, bli förverklig­ad fullt ut.

Så var nu inte så tafatta – alla Halmstadsb­or – det är dags att tänka större än i bara ängsliga områdespla­nsnuttifie­ringar. Det är bara de fräcka pojkarna som får kyssa de vackraste flickorna!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden