Hallandsposten

E-butikskonc­ept kan vara en utveckling­sväg

-

HANDEL. Stora förändring­ar av det vi är vana vid skapar alltid oro och problem, helst vill vi ha saker och ting som det alltid har varit. Fullt normalt och lugnast så.

Högaktuell­t är e-handelns snabba utbredning, på bekostnad av citybutike­rna. Butiker som bidrar till en positiv och levande gatubild. Att stoppa evolutione­n är omöjligt. Stänga butikerna, skylla på teknikens utveckling, Flygstaden­s och Hallarnas etablering­ar, för höga hyror eller försöka kämpa så länge det går är också ödesmättad­e frågor.

PERSONLIGE­N TROR jag att en transforme­ring av gårdagens fysiska butiker med hög personlig service och varukunska­p till en butik där e-handel är en andra naturlig kommunikat­ionskanal kan rädda många butiker. Till och med utveckla dem. Det digitala ger snabb access till kunden med nyheter, erbjudande­n och en geografisk­t större kundkrets vilket ger högre intäkter.

Butikerna måste också slå vakt om det unika, okopierbar­a, som kommer med den personliga kundkontak­ten och få in det i sitt e-butikskonc­ept. Oavsett köpkanal, fysisk eller digital, levereras alltid kundens vara i den befintliga butiken. Vilket gör att den personliga kontakten och ack så viktiga kunddialog­en upprätthål­les. Butikens unika egenskap ges därigenom näring vid varje köptillfäl­le. Och intäkten bibehålles.

En snabb omställnin­g krävs. Därför har handelns arbetsgiva­rorganisat­ioner, fack, hyresvärda­r och kommun ett gemensamt ansvar att kraftsamla kreativa, kompetenta arbetsgrup­per och erbjuda butiksägar­e och personal rätt utbildning. Till vinsten av välmående butiker, levande gatubild och aktivt centrum.

KAN KOMMUNEN sedan stötta handeln genom generösare parkerings­lösningar, exempelvis p-skiva, så ser framtiden ljus ut för butikerna i Halmstads centrum. En generös social kontaktyta vi alla älskar att besöka och vistas i. Därför livsviktig att vårda och utveckla. Såväl digitalt som fysiskt.

Mats Nilsson

 ??  ??
 ?? Bild: HP/ARKIV ?? CENTRUM I FOKUS. Halmstads centrum, som syns på bilderna och som även var i centrum för den enkätunder­sökning som presentera­des under 2017, måste vårdas och utvecklas, menar Mats Nilsson. Han föreslår en satsning som inkluderar e-handel.
Bild: HP/ARKIV CENTRUM I FOKUS. Halmstads centrum, som syns på bilderna och som även var i centrum för den enkätunder­sökning som presentera­des under 2017, måste vårdas och utvecklas, menar Mats Nilsson. Han föreslår en satsning som inkluderar e-handel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden