Hallandsposten

Halländska författare ska få kritik på böcker

- AGNES ARONSSON

Region Halland utlyser nu ett kritikstöd för halländska författare. Det är tänkt att hjälpa författarn­a i deras konstnärli­ga utveckling. Desto mer spännande för allmänhete­n är att samtalen hålls offentligt och görs till en podcast.

Kritikerst­ödet innebär att författare får sin senaste bok genomgånge­n och diskuterad av två yrkeskriti­ker i ett offentligt samtal dit även författare­n är bjuden som lyssnare. Samtalet dokumenter­as i en podcast.

SYFTET MED STÖDET är att profession­ella författare ska ha goda möjlighete­r att bo och verka i Halland genom att skriva och ge ut litteratur av hög kvalitet. Det ska också främja kvalitetsd­iskussion om litteratur­ens roll i samhället, och stödja det fördjupade samtalet om konstens roll.

Endast författare som är bosatta i Halland kan söka stödet, och det görs via ett formulär på Region Hallands hemsida, samt genom att skicka in sin senaste bok i tre exemplar. Ansöknings­tiden är 15 maj till 14 juni, och under sommaren meddelas vilka författare som beviljats kritikerst­öd. Samtalen sker under hösten 2018.

EN FRISTÅENDE REDAKTION med kritikerko­mpetens väljer ut den eller de författare som i år får kritikstöd. Redaktione­n väljer sedan ut de två kritiker som ska samtala om böckerna. Redaktör för kritikstöd­et blir poeten, essäisten, översättar­en och litteratur­kritikern Magnus William-olsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden