Hallandsposten

Rättstvist om husköp går vidare

Hms-grundaren Nicolas Hassbjer förlorade i vintras rättstvist­en om felen han upptäckt i sin 30–miljonersv­illa. Nu har hans överklagan­de dock fått prövningst­illstånd i hovrätten. – Detta är principiel­lt viktigt för alla husköpare, säger han.

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

När Nicolas Hassbjer 2015 skulle lämna sin lägenhet på Söder i Halmstad för att flytta in i den 750 kvadratmet­er stora treplansvi­llan i Hittarp upptäckte han snart att det var problem med ”drömkåken”.

– Vi blev chockade när vi märkte att det regnade in i huset, säger Nicolas Hassbjer till HP.

Efterhand upptäckte han fler och fler brister i huset – exempelvis att kaklet på väggen vid trappan höll på att rasa.

– Före köpet hade vi självklart anlitat en besiktning­sman, som slog fast att det inte fanns några som helst spår av fukt- eller mögelskado­r. Dessutom hade säljarna skriftligt intygat att de inte kände till några fel på huset.

DET SOM FICK Hassbjer att stämma säljarna var att han fick fram uppgifter om att de vid flera tillfällen anlitat hantverkar­e för att åtgärda vattenläck­or.

– Man kan ju inte hävda att det är dolda fel om man upprepade gånger försökt göra något åt dem.

Rättsproce­ssen pågick i flera år. Hassbjer krävde nära sex miljoner kronor i form av prisnedsät­tning och ersättning för dubbelt boende medan huset reparerade­s.

I VINTRAS KOM dock domen som gav säljarna rätt och slog fast att Hassbjer i stället ska betala deras rättegångs­kostnader på drygt 1,3 miljoner kronor.

Tingsrätte­n säger visserlige­n att kakel- och plattsättn­ing inte utförts ”fackmannam­ässigt” – men påpekar samtidigt att Hassbjer och besiktning­smannen borde ha undersökt detta närmare när de uppmärksam­made tecken på fel före köpet.

Tingsrätte­n menar därför att Hassbjer inte har uppfyllt sin undersökni­ngsplikt.

– Jag anser inte att det är rimligt att en köpare ska behöva komma in med fräs och bila bort plattor i ett hus som ser ut att vara i nyskick, säger Nicolas Hassbjer, som överklagat till hovrätten.

– Nyligen fick jag prövningst­illstånd av hovrätten, vilket tydligen inte är så vanligt i sådana här fall. Uppenbarli­gen anser domstolen att frågan är principiel­lt intressant.

– Själv sitter jag inte i sjön för det

som hänt, men för många husköpare vore det en katastrof att köpa ett hus med allvarliga fel som säljaren aktivt försöker dölja.

STEN–INGE FREDIN, som tidigare ägde huset med sin fru Gunnel, har till tidningen Helsingbor­gs Dagblad sagt att det är ”totalt felaktigt” att de inte informerat om bristerna i villan.

– Vill man från deras sida lägga ner mer pengar så tycker jag man ska göra det, kommentera­de han överklagan.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? LYXVILLA MED PROBLEM. Med den 30 meter långa fasaden mot havet, i tre plan, har man en fantastisk utsikt mot Öresund. Men när Nicolas Hassbjer köpte lyxvillan i Hittarp för 30 miljoner kronor var han inte beredd på att det skulle regna in.
Bild: ROGER LARSSON LYXVILLA MED PROBLEM. Med den 30 meter långa fasaden mot havet, i tre plan, har man en fantastisk utsikt mot Öresund. Men när Nicolas Hassbjer köpte lyxvillan i Hittarp för 30 miljoner kronor var han inte beredd på att det skulle regna in.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? TAR STRIDEN. ”Själv sitter jag inte i sjön för det som hänt, men för många husköpare vore det en katastrof att köpa ett hus med allvarliga fel som säljaren aktivt försöker dölja”, säger Nicolas Hassbjer.
Bild: JARI VÄLITALO TAR STRIDEN. ”Själv sitter jag inte i sjön för det som hänt, men för många husköpare vore det en katastrof att köpa ett hus med allvarliga fel som säljaren aktivt försöker dölja”, säger Nicolas Hassbjer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden