Hallandsposten

De har förvandlat en dröm til verklighet

VALINGE: NU ÖPPNAR DE LILLA SKAPARGÅRD­EN

- LENA BERGLUND folk.familj@hallandspo­sten.se

Det är rofullt och stilla, bara fåglar hörs kvittra intensivt. Från huset ringlar en stig in mellan träden och en bit bort glittrar en anlagt sjö som med två små öar som ska främja smådjursli­vet.

Två hektar är paret ute och jobbar på. Sjön, som de skapat genom att dika ut våtmark är på 6000 kvadratmet­er, det finns också ett par mindre dammar med näckrosor och en anslutande porlande bäck. Marie brinner av entusiasm när hon pratar om trädgården och alla projekt. Från början var hon den mest trädgårdsi­ntresserad­e.

– Vi känner att allmänhete­n borde få ta del av det här och öppnar därför upp. Sådana som är intressera­d av trädgård och natur är välkomna till oss. Vi erbjuder guidade turer, det kan vara bra för dem som tänker anlägga och förändra sin trädgård, och vill veta hur träden och växterna kan se ut och sköts, säger Marie.

MARIE ÄR INTRESSERA­D av träd, och med åren har det blivit många sorter: japanska lönnar, cypresser, valnöt, körsbärstr­äd lönnar, judasträd, små tallar, kinesisk gran – och mycket mer. På Lilla Skapargård­en finns även en rhodedendr­onskog, rosarium, trädgårdsl­and och – höns.

I naturparke­n finns parksoffor utplacerad­e.

– Vi kommer att sälja lite naturprodu­kter, egna ekologiska grönsaker och fika. Det kommer också att finnas lite för barnen att göra. Verksamhet­en kommer aldrig att gå med vinst, men det blir ett tillskott.

Marie som är uppväxt i Valinge älskar skog och natur. Att Mitch skulle bli lika trädgårdsb­iten var inte lika självklart.

– Men jag har alltid tyckt om att bygga och skapa saker, säger han.

Mitch, som har sina rötter i Slovenien kom till Varberg med sin mamma och sina syskon när han var 14 år. Pappan hade flyttat i förväg.

– Jag gick min sista årskurs i svensk skola. De bara satte mig i en klass vid terminssta­rten, då hade jag bara varit i Sverige i 14 dar. Jag kunde ingen svenska, men jag lärde mig snabbt, det gör man som barn.

När barnen började bli stora fick Marie och Mitch Tkauc i Valinge mer tid över. Nu, tjugo år senare, har deras trädgård förvandlat­s till en stor vacker naturpark.

MITCH OCH MARIE träffades på badplatsen Ankaret vid strandprom­enaden när Marie var 17 och Mitch var 23 år. De flyttade ihop i Varberg, men Marie ville hela tiden till Valinge.

– Jag är inte så mycket för kusten, jag tycker om skog.

1981 byggde de sitt hus i Valinge.

– Det såg annorlunda ut

När Marie bestämde att de skulle dika ut och skapa en sjö på den tråkiga våta marken var det bara för Mitch att acceptera, han tyckte att det var en bra idé. Sjön får salamandra­r, grodor och fåglar att överleva och trivas. då. Det var igenväxt och skogen gick fram till huset och det var sumpmark där sjön nu ligger. När barnen var små, vi har tre söner och den äldste är 39 år nu, fick vi ha en vanlig trädgård. Men så började jag på egen hand att gräva ut en damm. Då hade jag gått med i trädgårdsa­matörerna, säger Marie.

MARIE GICK EN kurs och lärde sig rita trädgårdar och fick många idéer, och Mitch som är snickare och har praktiska handlag hjälpte till. Överallt syns till exempel snygga stenpartie­r.

– När man såg resultatet blev det kul, säger Mitch som även han rabblar latinska namn på växterna vi går förbi.

Nere vid sjön syns lite fåglar. Länsstyrel­sen har bidragit med pengar för anläggande­t av sjön, eftersom syftet är att bevara mångfalden bland smådjur.

– Vi har gjort platser så att fåglar kan få skydd och det måste vara minst tolv meter mellan ö och land så att rävar hindras att ta sig ut. Våra besökare får inte ha med sig hundar som springer runt, säger Marie

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? OMVÄXLANDE. I den stora trädgården har Marie och Mitch låtit de berghällar som kikar fram förhöja naturparke­ns skönhet. I parken finns alla slags träd.
Bild: ANNIKA KARLBOM OMVÄXLANDE. I den stora trädgården har Marie och Mitch låtit de berghällar som kikar fram förhöja naturparke­ns skönhet. I parken finns alla slags träd.
 ??  ?? SJÖN.
SJÖN.
 ??  ??
 ??  ?? MÅNGA SORTER. Magnolia är ett växtsläkte som omfattar 210 olika arter, flera av dem finns i Lilla Skapargård­en trädgård. En del blommar fram till mitten av juli.
MÅNGA SORTER. Magnolia är ett växtsläkte som omfattar 210 olika arter, flera av dem finns i Lilla Skapargård­en trädgård. En del blommar fram till mitten av juli.
 ??  ?? JAPANSK. Framför altan, där gästerna kan köpa fika, inleds trädgården med en japansk del. Där finns bland annat olika sorters japanska lönnar.
JAPANSK. Framför altan, där gästerna kan köpa fika, inleds trädgården med en japansk del. Där finns bland annat olika sorters japanska lönnar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden