Hallandsposten

Opinion.

EFFEKTIVAR­E. Liberala krafter måste både inse allvaret och brådskan i klimatfråg­an. Först då kan en mer effektiv miljöpolit­ik komma på plats.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

Det finns redan i dag alternativ till de fossila bränslena, men de är inte lika kostnadsef­fektiva.

LEDARE 22/5. Är Moderatern­a nyvakna i klimatpoli­tiken? Den frågan fick Maria Malmer Stenergard, miljöpolit­isk talesperso­n för M på tankesmedj­an Fores seminarium Klimattimm­en. Hon presentera­de nyligen ihop med partiledar­en Ulf Kristersso­n rapporten ”Klimatpoli­tik för hoppfulla”. Den uttalade ambitionen för partiet är att växla upp engagemang­et i frågan.

DET ÄR VÄLBEHÖVLI­GT, först och främst därför att allt mer tyder på att klimatomst­ällningen inte går snabbt nog. En forskargru­pp som i oktober ska presentera en ny rapport för världens stats- och regeringsc­hefer släppte i januari ett utkast där man konstatera­r att målet om att begränsa uppvärmnin­gen till 1,5 grader mycket snart kommer att vara ouppnåelig­t. De negativa konsekvens­erna om inte målet nås är enorma.

Det betyder att politisk uppmärksam­het och konkurrens i klimatfråg­an behövs. Miljöparti­et, som varit allt för ensamma om att fokusera på frågan, har visserlige­n stora kunskaper och höga ambitioner på området, men inte nödvändigt­vis bäst förslag. Partiet har en förkärlek både för symbolpoli­tik som flygskatt och elcykelsub­ventioner, och det som kallas “picking winners” – att politiker på förhand bestämmer vilka tekniker och lösningar som ska gynnas, och riktar satsningar mot dem.

Det var bland annat det som låg bakom Sveriges misslyckad­e satsning på etanol. Samma tendenser syns också i regeringen­s satsning ”Klimatkliv­et”, där biogas och laddstolpa­r för elfordon subvention­eras.

Att Miljöparti­et också är förhålland­evis tillväxtkr­itiska är dessutom ett problem. Här finns en viktig nyckel för att förstå klimatfråg­an. En effektiv klimatpoli­tik handlar inte i grunden om utsläpp, utan om kostnader. På många områden finns redan i dag alternativ till de fossila bränslena. Problemet är bara att de inte är lika kostnadsef­fektiva – olja och kol är extremt energitäta kraftkällo­r – och att en omställnin­g därför kräver mer resurser. I andra fall är kanske lösningen att dra ner på aktivitete­n, vilket förstås också har ett pris.

När man insett det förstår man att klimatpoli­tiken förutom utsläppsmi­nskningar också har två andra syften: att bibehålla tillväxten så att vi får mer resurser att använda till omställnin­gen, och att se till att de ökade kostnadern­a inte fördelas ojämlikt – varken inom Sverige, eller i världen.

DETTA BREDARE PERSPEKTIV på klimatfråg­an är det som gör liberala lösningar – exempelvis marknadsba­serade och teknikneut­rala styrmedel för utsläpp – bättre. Det innebär att utsläppsmi­nskningarn­a görs till minsta möjliga kostnad, att resurserna styrs dit de behövs, och att kostnadern­a bärs av de som släpper ut mest.

Men då krävs också att liberala krafter både inser allvaret och brådskan i klimatfråg­an. Det har hittills inte varit fallet. Förhoppnin­gsvis är Moderatern­as ökade ambition ett tecken på förändring därvidlag. Nyvakenhet duger inte inför vår tids största hot.

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG / TT ?? BRÅDSKAR. Klimatfråg­an blir allt viktigare att ta tag i.
Bild: HASSE HOLMBERG / TT BRÅDSKAR. Klimatfråg­an blir allt viktigare att ta tag i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden