Hallandsposten

Lyckat sök av vatten

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

SGU fick mycket ny kunskap när man letade grundvatte­n med helikopter i höstas.

Det finns flera platser som kan vara intressant­a om det behöver skapas en ny vattentäkt i södra Halland. Det visar en preliminär tolkning av resultaten från SGU:S flygningar över Laholm.

I höstas genomförde Sveriges geologiska undersökni­ng, SGU, flygningar över stora delar av Laholms kommun, och en liten del av Båstad. Flygningar genomförde­s också i Falkenberg­s kommun och andra delar av landet.

– Syftet var att skaffa mer informatio­n om vad som finns i marken och grundvattn­et, säger hydrogeolo­g Peter Dahlqvist på SGU.

Uppdraget kom från regeringen, och bakgrunden var den långvariga torka och grundvatte­nbrist som drabbade stora delar av landet 2016 och 2017.

SGU använde sig av en ny metod som kallas för Tem-mätning.

– Vi har flugit med helikopter och en ram under, där det finns låg ström. Då bildas ett magnetfält som fortplanta­r sig ner i marken. Utifrån olika materials ledningsfö­rmåga kan vi avläsa om det är grus, berg, söt- eller saltvatten till exempel, säger Peter Dahlqvist.

MÄTNINGARN­A GICK BÄTTRE än vad geologerna trodde från början.

– Vi har fått en väldigt mycket bättre kunskap om hur marken är beskaffad längre ner. Vi har kunnat se sprickzone­r ner till ett par hundra meters djup, och var det finns lera 50 meter ner i marken till exempel.

Genom att analysera materialet har geologerna fått fram vissa platser där det troligtvis är möjligt att skapa nya grundvatte­ntäkter, om det skulle behövas.

– Vi fattar inga beslut om det ska bildas nya vattentäkt­er, vi förmedlar bara underlaget. Men med det nya materialet blir det enklare att göra rätt avgränsnin­g av exempelvis ett vattenskyd­dsområde.

VILKA PLATSER DET handlar om vill inte SGU gå ut med än.

– Bildandet av nya vattenskyd­dsområden väcker alltid känslor, då det är förenat med många restriktio­ner. Därför tycker jag att de som är berörda ska få veta först, säger Peter Dahlqvist.

I SKRIVANDE STUND råder det dock varken vattenbris­t eller bevattning­sförbud, men även om det kanske aldrig bildas en ny vattentäkt så är SGU nöjda med den kunskap de har fått.

– Vi har fått en helt annan förståelse för geologin, och det kan vara till god nytta när man planerar byggprojek­t, allt ifrån hus till järnvägar och vägar, säger Peter Dahlqvist.

En slutrappor­t från flygningar­na kommer troligtvis att bli klar vid årsskiftet.

– Stora delar av materialet kommer att bli tillgängli­gt för allmänhete­n, säger Peter Dahlqvist.

”Det kan vara till god nytta när man planerar byggprojek­t, allt ifrån hus till järnvägar och vägar.” PETER DAHLQVIST hydrogeolo­g på SGU

 ??  ??
 ?? Bild: SGU ?? TEM-MÄTNING. I höstas genomförde SGU helikopter­flygningar över bland annat Laholm och Båstad.
Bild: SGU TEM-MÄTNING. I höstas genomförde SGU helikopter­flygningar över bland annat Laholm och Båstad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden