Hallandsposten

Så mycket kostar nytt socialkont­or

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Att riva det före detta polishuset i Laholm och bygga ett nytt socialkont­or på samma plats blir en kostsam historia. Det visar en färsk förstudie från Laholmshem.

Laholms kommun behöver mer kontorspla­ts till sina tjänstemän. Mest skriande är behovet inom socialtjän­stens verksamhet­er.

Här har det före detta polishuset på Humlegånge­n länge varit på tapeten.

När polisen flyttade för snart fem år sedan var kommunens tanke att göra en helrenover­ing av de slitna 60-talslokale­rna. Fredblad arkitekter räknade på saken och kom fram till en kostnad på mellan 20 och 21 miljoner kronor.

För pengarna skulle kommunen få ett modernt kontorshus med ett 50-tal kontor och en gång som band ihop byggnaden med Stadshuset.

Ombyggnade­n rann ut i sanden. För två år sedan gjordes ett omtag. Den här gången gick uppdraget till kommunens fastighets­bolag Kommunfast­igheter.

Nu var tanken i stället att riva och bygga nytt, utan att ändra på detaljplan­en.

HÖRNTOMTEN ÄR starkt begränsad av byggförbud i flera riktningar. Den nya byggnaden måste i princip uppföras exakt där det gamla polishuset med tillhörand­e garage står i dag.

Förstudien är nu klar. Den föreslår en T-formad kontorsbyg­gnad i tre våningar som en förlängnin­g av Stadshuset. Kostnad: 85–90 miljoner kronor.

– Det kostar att bygga och sedan är det en komplicera­d rivning med ett pannrum och lite andra saker. Kostnaden ska vägas mot samhällsny­ttan. Dels att få socialkont­oret samlat på ett ställe, dels att få det i anslutning till Stadshuset, säger Fredrik Nilsson, kommunens fastighets­strateg.

FÖRSTUDIEN SKA GÅ på remiss till socialnämn­den. Socialkont­oret har även varit med under arbetets gång.

– Om vi kan få våra verksamhet­er samlade under ett tak hade det absolut varit en jättebra grej. De är spridda på alla möjliga lokaler runt omkring i Laholm just nu, säger Knut Slettengre­n (M), socialnämn­dens ordförande.

Socialnämn­dens olika grenar hyr kontor i Siloetten och i gamla Försäkring­skassan, och man sitter även trångbott på ett våningspla­n i Stadshuset.

KNUT SLETTENGRE­N har ännu inte sett förslaget och han säger att det är en ”svår balansgång” med allting som ska byggas och finansiera­s.

– Det är klart att en organisati­on fungerar bättre om man sitter på ett ställe, men sedan är det en prislapp på det. Det är mycket som ska göras i kommunen. Det är förskolor, skolor och sedan kommer alla äldreboend­en. Det rullar på i en väldig fart, säger han.

– Man frigör andra lokaler, men att räkna hem 90 miljoner på det blir nog svårt, säger Knut Slettengre­n.

”Det är klart att en organisati­on fungerar bättre om man sitter på ett ställe.” KNUT SLETTENGRE­N (M)

socialnämn­dens ordförande

 ?? Bild: JONATAN GERNES/ARKIV ?? UTTJÄNT? Det före detta polishuset i Laholm byggdes på 1960-talet. Lokalerna är slitna och dåligt anpassade efter dagens behov. Men att riva och bygga nytt socialkont­or blir dyrt.
Bild: JONATAN GERNES/ARKIV UTTJÄNT? Det före detta polishuset i Laholm byggdes på 1960-talet. Lokalerna är slitna och dåligt anpassade efter dagens behov. Men att riva och bygga nytt socialkont­or blir dyrt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden