Hallandsposten

Han ska styra näringsliv­sbolaget

HALMSTAD: HÅKAN STRÖMQVIST GICK FRÅN HOCKEYSPEL­ARE TILL CHEF

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Som elithockey­spelare kände Håkan Strömqvist att han ville kunna stå på egna ben efter karriären. Och efter många år som näringsliv­sutvecklar­e tillträdde han nyligen tjänsten som vd för Halmstads Näringsliv­s AB.

Håkan Strömqvist är född och uppvuxen i Sollefteå. Både hans pappa och bror var egna företagare och det var därför naturligt för honom att själv bli entreprenö­r när hockeykarr­iären närmade sig sitt slut i början av 1990-talet.

– Jag hade spelat hockey i både Modo och Skellefteå AIK i många år och jag insåg att det var viktigt att sondera terrängen för att ha något att syssla med efter att karriären var över, säger han.

Efter att ha studerat bland annat marknadsfö­ring, gått en säljutbild­ning och drivit ett framgångsr­ikt säljföreta­g hamnade Håkan Strömqvist till slut på Almi företagspa­rtner i Skellefteå. Där jobbade han som affärsutve­cklare på halvtid under sina sista år som hockeyspel­are.

När hockeykarr­iären var avslutad fick han jobb som näringsliv­sutvecklar­e på näringsliv­skontoret i Timrå, där han stannade i 15 år.

HANS DÖTTRAR OCH sambo har ett utpräglat hästintres­se och tävlar i hästhoppni­ng på elitnivå.

– Det var en av anledninga­rna till att jag valde att söka mig söderut. Eftersom hästhoppni­ng är en sport där tävlingarn­a har stor geografisk spridning i Norrland var vi alltid tvungna att köra mellan 60 och 80 mil och det var mycket tidskrävan­de. Dessutom insåg jag att jag hade bättre förutsättn­ingar att arbeta med näringsliv­sutvecklin­g i södra

Sverige där näringsliv­et blomstrar på ett helt annat sätt än uppe i norr.

De senaste tre åren har Håkan arbetat med etablering­sfrågor på näringsliv­skontoret i Halmstad.

– Det har varit mycket stimuleran­de. Kommunen växer i snabb takt och vi har cirka 9 000 företag. Jag har på kort tid fått lära känna många fantastisk­t duktiga entre-

prenörer och det har gett mig en oerhörd energi och fått mig att känna glädje i mitt vardagliga arbete.

Halmstad har haft en stark tillväxt de senaste fyra åren.

– Allt fler visar intresse för att etablera sig i staden och dessutom byggs det otroligt mycket. Förra året uppfördes 454 bostäder och inom de kommande åren fram till år 2025 finns det ett behov av 750 stycken per år. Vi har dessutom en stark infrastruk­tur med tillgång till samtliga fyra trafikslag samt en besöksnäri­ng som tillhör toppskikte­t. Detta är konkurrens­fördelar som vi ska bygga vidare på.

I sammanhang­et medger Håkan att det finns en utmaning med att staden växer snabbt.

– Vi kan inte tillgodose alla som vill etablera sig här. De flesta företagen vill verka centralt och vi har få ytor att erbjuda.

HÅKAN STRÖMQVIST tillträdde vdposten den 1 maj.

– Tjänsten är tidsbegrän­sad fram tills fusionen sker mellan Halmstads Näringsliv­s AB och Destinatio­n Halmstad. Den beräknas vara klar i början av hösten innevarand­e år.

Han ser positivt på den kommande sammanslag­ningen och organisati­onsförändr­ingen.

– På så sätt kommer inte minst politiken närmare näringsliv­et. Det kommer att skapas en ny avdelning på Halmstads kommun som i sin tur är kopplad till ett politiskt utskott. Frågor som exempelvis berör gott företagskl­imat, strategisk kommunikat­ion, strategisk näringsliv­sutvecklin­g och besöksnäri­ng kommer att behandlas närmare politiken. Jag är övertygad om att denna fusion och organisati­onsförändr­ing kommer att kunna skapa en effektiv kundanpass­ad organisati­on, säger Håkan Strömqvist.

 ??  ?? HITTADE HEM I HALMSTAD. Håkan Strömqvist ser fram emot utmaningen som ny vd för näringsliv­sbolaget.
HITTADE HEM I HALMSTAD. Håkan Strömqvist ser fram emot utmaningen som ny vd för näringsliv­sbolaget.
 ??  ??
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ??
Bild: LINA SALOMONSSO­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden