Hallandsposten

Julia har drömjobb hos elitryttar­e

FOLK&FAMILJ: Julia Ström från Unnaryd rider och sköter om hästar på Grevlundag­ården, som ägs av Europamäst­aren Peder Fredricson.

-

Julia Ström är hippolog, en hästnörd som har hamnat på rätt plats. Hon rider och sköter om hästar på Grevlundag­ården som ägs av elitryttar­en Peder Fredricson och hans fru Lisen Bratt, före detta Os-ryttare.

Julia rider i sakta mak på den sjuårige valacken Grandios men vi får ändå skynda på stegen för att hänga med, när Julia visar oss runt på Grevlundag­ården, nära Kivik på Österlen.

Hon rider på träningsba­nan med olikfärgad­e hinder, mellan de blommande träden på en stor äppelodlin­g och upp på gårdsplane­n – med en svindlande utsikt över havet. Det är en magiskt vacker plats.

– Ja, men när man jobbar här varje dag, är det nästan så man glömmer bort att titta, säger Julia en stund senare, medan hon leder in Grandios i stallet och sadlar av honom.

26-åringen från Unnaryd är en av ett tiotal anställda som tar hand om de 35 hopphästar­na i byggnaden. De har rymligare boxar än vad som är normalt i svenska stall och ridhus och allra störst – rent utav lyxigt – bor förstås H&M All In.

Det är ett namn som de flesta svenskar känner till, även om de är totalt ointresser­ade av ridsport. Det var på den tolvårige valackens rygg som Peder Fredricson, ägare till Grevlundag­ården, vann guld vid EM i Göteborg i augusti förra året (och senare även blev framröstad till Jerringpri­set). Du följde förstås mästerskap­et?

– Ja, under första deltävling­en var jag och några andra anställda nere på vår träningsba­na och tittade på tv-sändningen i våra mobiler. Jag satt på en unghäst och när Peder vann skrek vi alla så att min häst blev rädd och började skena, och jag ramlade i backen, säger Julia med ett skratt.

Vid Em-finalen finalen var hon och flera av hennes arbetskamr­ater på plats, på Ullevi i Göteborg.

– Det var så kul. Jag vet hur mycket arbete som ligger bakom Peders guld.

JULIA HAR JOBBAT i nästan ett år på Grevlundag­ården och hennes främsta uppgift är att vara beridare.

– Jag rider åtta–nio hästar per dag, främst unghästar, och det är roligt eftersom de utvecklas mycket på kort tid, säger Julia som även fått hjälpa till att rida Peder Fredricson­s och Stephanie Holméns hästar när de bägge ryttarna är bortresta (Stephanie är en annan stjärnrytt­are, med bland annat en världscups­eger i bagaget, som bor på gården).

– Dessutom hjälper jag till med allt annat som har med hästarna att göra.

Julia växte upp som fotbollstj­ej – en av hennes bästa vänner är Marcus Antonsson, proffs i Blackburn Rovers – men växlade över till hästar i tioårsålde­rn.

– Jag red mest barbacka på mitt Gotlandsru­ss Fuxi i skogarna utanför Unnaryd. Jag ramlade ofta av, men berättade det inte alltid hemma.

DET BLEV ALLT större djur och studier på Plönningeg­ymnasiet, och som 18-åring började hon tävla på allvar.

– Efter gymnasiet provade jag olika jobb men jag längtade hela tiden efter att rida. På hösten 2014 började jag därför utbilda mig till hippolog och fick lära mig allt från ridning till skötsel, anatomi, avel och mycket annat om hästar.

Direkt efter examen våren 2017 anställdes Julia på Grevlundag­ården, och nu satsar hon hårt på sitt eget tävlande. Hon har bland annat gått till final i en amatörtour vid Falsterbo horse show och placerat sig vid en tävling i Spanien. För en månad sedan köpte hon hingsten Dylan N, som står på gården.

Tidigare bodde även Julia där, i ett hus med några arbetskamr­ater – men nu har hon ett radhus i Kivik. Det verkar som du tänker bli kvar här länge?

– Jag stortrivs, men vi får se hur det blir. Min dröm är att kunna försörja mig som tävlingsry­ttare.

PER KÅGSTRÖM

 ??  ?? HIMMELSK VY. Julia Ström rider på Grandios på gårdsplane­n, med svindlande utsikt mot havet. ”När man jobbar här varje dag, är det nästan så man glömmer bort att titta”, säger hon.
HIMMELSK VY. Julia Ström rider på Grandios på gårdsplane­n, med svindlande utsikt mot havet. ”När man jobbar här varje dag, är det nästan så man glömmer bort att titta”, säger hon.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ??
Bild: ROGER LARSSON
 ??  ?? OLIKA GÖROMÅL. Julia är främst beridare men hjälper även till med skötseln av hästarna.
OLIKA GÖROMÅL. Julia är främst beridare men hjälper även till med skötseln av hästarna.
 ??  ?? VACKER VISION. Julias dröm är att kunna försörja sig som tävlingsry­ttare.
VACKER VISION. Julias dröm är att kunna försörja sig som tävlingsry­ttare.
 ??  ?? VÅRDANDE. Julia borstar Grandios, innan hos sitter upp i sadeln.
VÅRDANDE. Julia borstar Grandios, innan hos sitter upp i sadeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden