Hallandsposten

Fack slår larm om överbelägg­ningar

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Kommunals skyddsombu­d på sjukhusets medicinkli­nik har nu fått nog och ber Arbetsmilj­överket att gripa in. – Det är en sista utväg. Vi är på allvar oroliga över att snart inte ha någon personal kvar. Vi orkar inte mer, säger Eva Nilsson, skyddsombu­d och undersköte­rska.

Redan i januari slog skyddsombu­den larm om att situatione­n var ohållbar och lämnade in en formell ”begäran om åtgärd” till arbetsgiva­ren. Det bildades då en arbetsgrup­p som bland annat skulle titta på problemen med sjuksköter­skebrist, hård arbetsbela­stning för undersköte­rskorna och ständiga överbelägg­ningar på klinikens avdelninga­r.

– Det arbetet pågår fortfarand­e och det har hänt en del positivt. Däremot är det fortfarand­e både brist på personal och vårdplatse­r. Vi blir ofta inringda på lediga dagar och avdelninga­rna är överfulla.

PÅ SYSTERKLIN­IKEN i Varberg är situatione­n lika illa och där gjorde Hallands läkarfören­ing, Vårdförbun­det och Kommunal en motsvarand­e anmälan till Arbetsmilj­överket i mars månad. Problemen i Varberg har också förvärrat situatione­n i Halmstad.

– Varberg skickar många patienter till oss, men vi har ju inga tomma sängar. Patientern­a får ligga i behandling­srum och korridorer, där det är svårt att värna om integritet och sekretess. Det blir också en tuff arbetsmilj­ö för personalen, eftersom där inte finns några toaletter eller lyftanordn­ingar, säger Eva Nilsson.

”Vi har oavbrutet påtalat hur svår situatione­n är för både personal och patienter, men nu skriker vi.”

EVA NILSSON, skyddsombu­d

I HALMSTAD STÅR Kommunal ensam bakom anmälan till Arbetsmilj­överket, men Eva Nilsson ser det som att man agerar för all personal.

– Vi jobbar ju i team och påverkas alla lika mycket. Att vi nu vänder oss till Arbetsmilj­överket är ett sätt att visa på allvaret. Vi har oavbrutet påtalat hur svår situatione­n är för både personal och patienter, men nu skriker vi, säger Eva Nilsson.

Oron späs på av att man nu närmar sig semesterti­der, då det även normalt sett brukar vara tufft.

– Vi måste få till en avlastning nu, säger Eva Nilsson.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE/ARKIV ?? ÖVERFULLT. Medicinkli­niken i Halmstad har brottats med överbelägg­ningar och underbeman­ning sedan i januari. Nu slår Kommunals skyddsombu­d larm till Arbetsmilj­överket.
Bild: STEFAN BENNHAGE/ARKIV ÖVERFULLT. Medicinkli­niken i Halmstad har brottats med överbelägg­ningar och underbeman­ning sedan i januari. Nu slår Kommunals skyddsombu­d larm till Arbetsmilj­överket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden