Hallandsposten

Kidnappnin­gsoffret hade svårt att minnas

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Kidnappnin­gsoffret ifrågasatt­es grundligt under rättegånge­n om människoro­v. Var det en eller två pistoler, hade kidnapparn­a en eller två knivar och varför försökte han inte fly?

22-åringen tvingades att hoppa in i en bil och följa med tre män på alla hjärtans dag i februari i år. Han uppger att de två som satt i bilens baksäte visade sina vapen, att han inte hade något val. Han beskrev senare till och med fabrikatet på pistolerna, att det var Glock.

22-åringen, som är folkbokför­d i Skåne, var egentligen på väg att besöka sin mamma. Istället hamnade han i en kedja av händelser som till sist innehöll dödshot mot både honom och personerna i hans familj.

I ÅTALET MOT de fyra män som var inblandade i kidnappnin­gen förekommer mängder av detaljer som gör 22-åringens historia trovärdig. Han har till exempel berättat för polisens utredare om vilken sorts knivar angriparna hade och kunde ange färgen på handtaget på den ena kniven och att den andra hade en räfflad ovansida på eggen.

Han har också berättat om hur han senare såg ett vapen sitta vid höften på den ene angriparen.

MEN NÄR DEN fem dagar långa rättegånge­n nådde fram till förhör av 22-åringen, när de misstänkta­s advokater sökte svar svajade han betänkligt. En av de misstänkta männens advokater närmast korsförhör­de 22-åringen, upplägget var tydligt: han ville få fram en tveksamhet.

Han lyckades utan tvivel med det. När 22-åringen till exempel skulle förklara varför han inte gav sig iväg från sina kidnappare och istället åt middag och spelade tv-spel med dem i samband med att han förts till en lägenhet i Göteborg fick rätten inget glasklart svar.

Den enklaste förklaring­en till att enskilda detaljer kan se märkliga ut i efterhand hänger troligen ihop med att 22-åringen känner flera av de inblandade sedan tidigare.

Han uttryckte själv den konflikten som att ”den som varit ens vän hugger en kniv i ryggen på en”.

Till sist var ifrågasätt­andet så omfattande att rättens ordförande, lagman Pia Johansson, tog till orda och påpekade att hon inte är van vid att möta sådan aggressiv ton i en rättssal. Hon poängterad­e att advokaten i fråga skulle sluta dra egna slutsatser och i stället ställa tydliga frågor och invänta svaren.

SUMMAN AV ALLT blev dock att 22-åringen blev om möjligt ännu mer fåordig. Han svarade ”Jag minns inte” på de allra flesta frågorna och hänvisade till att hela händelsen var en skräckuppl­evelse som påverkade honom kraftigt.

Rättegånge­n fortsätter med ytterligar­e två förhandlin­gsdagar, då bland annat vittnen ska berätta om hur det gick till när 22-åringen tvingades försöka köpa mobiler för att få ihop pengar för att betala skulden till kidnapparn­a.

 ?? Bild: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? TVINGAD. 22-åringen fördes under hot till olika affärer för att köpa saker att betala sin skuld med.
Bild: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING TVINGAD. 22-åringen fördes under hot till olika affärer för att köpa saker att betala sin skuld med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden