Hallandsposten

Gymnaster vill ha en ny hall

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se EMELIE NORDH en@hallandspo­sten.se

Två timmar i veckan. Det är den tid Alicia Gillberg och Hanna Hadzalic från Oskarström­sgymnaster­na får träna i en riktig gymnastikh­all. Nu vädjar de till kommunen att bygga en ny hall i Oskarström.

18-åriga Alicia Gillberg och 14-åriga Hanna Hadzalic är båda medlemmar i Oskarström­sgymnaster­na, och deras grupp tränar tre tvåtimmars­pass i veckan. Måndagar och tisdagar äger träningen rum i idrottshal­len i Oskarström och på söndagar håller de till i Gymnastike­ns Hus i Söndrum.

Men detta upplägg faller inte någon av tjejerna i smaken.

– I Oskarström saknas tumblinggo­lv, som är ett form av studsgolv, och sen så måste vi bygga upp och plocka i ordning allt under vår träningsti­d. Detta gör att vi endast får en timme på oss att träna, och då ska vi dessutom dela hallen med en annan grupp.

– Det innebär att det endast är en gång i veckan som vi har tillgång till tumblinggo­lv, och dessutom kan utnyttja hela träningsti­den då allt redan står framme i Gymnastike­ns Hus, säger Alicia. Och detta har sina konsekvens­er. – Vi får inte möjlighet att utvecklas på samma sätt som exempelvis Halmstads Frigymnast­er som har första tjing på hallen i Söndrum. Ska vi ha någon chans så måste vi få bättre träningsmö­jligheter.

DE BÅDA TJEJERNA ser dock en lösning på problemet.

– Det finns gott om plats att bygga en ny hall i Oskarström, säger Hanna och Alicia ger några geografisk­a alternativ.

– Ovanför Vallhallas­kolan finns en stor plätt som inte används utan bara växer igen. Sen så finns det även outnyttjad mark vid gamla Tasso.

MAGNUS RASMUSSON, strategisk anläggning­sutvecklar­e på teknik- och fritidsför­valtningen, säger att kommunen just nu för en dialog med Oskarström­sgymnaster­na, Nissaflick­orna och Halmstad gymnastikf­örening om hur deras möjlighete­r för framtiden kan förbättras. Bland annat pratar man om i fall det går att få till en ny gymnastikh­all i Halmstad.

– De tre föreningar­na i samverkan har lyft frågan om att få till och drifta en gymnastikh­all i föreningsr­egi så det håller vi på att diskutera, säger han.

VART DEN NYA hallen eventuellt skulle kunna placeras är inte klart. Men enligt Rasmusson har kommunen presentera­t två förslag på möjliga fastighete­r som föreningar­na nu ska ta ställning till.

Pea Sopo, ordförande i Oskarström­sgymnaster­na, tror att det skulle fungera bra att samarbeta med de andra föreningar­na. Planens genomförba­rhet hänger dock på ekonomiska aspekter, menar han.

– Skulle kommunen vara beredd att bygga, ja då hade det varit toppen. Men om vi själva ska stå för kostnadern­a av byggnation­en så faller det – för så mycket pengar har inte vi, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden