Hallandsposten

Eskil Erlandsson (C) vill skydda skogsägand­et

- LENNART HILDINGSSO­N

– Den nuvarande regeringen måste ändra instruktio­nerna för Skogsstyre­lsen och andra myndighete­r med inflytande över skogsbruke­t.

Detta säger förre jordbruksm­inistern Eskil Erlandsson (C), som under måndagen i Hylte inofficiel­lt inledde sin och sitt partis turné i de stora skogslänen.

– Förfogande- och nyttjander­ätten har ifrågasatt­s vid ett antal rättsfall som bland annat rört skyddet av växtoch djurarter, fjällnära skogar och anmälnings­plikten för kalavverkn­ing av skog, sade Eskil Erlandsson när han träffade ett tiotal representa­nter från skogsnärin­g och skogsägand­e i Tostabo, öster om Hyltebruk.

SAMTALET UTGICK FRÅN oron orsakad av ett antal domstolsut­slag under det senaste halvåret.

Men också Skogsstyre­lsens planerade nyinventer­ing av nyckelbiot­oper och ett utrednings­förslag kring vem eller vilka som ska ha talan inför beslut som rör skogsbruke­t.

– Regeringen­s ändring av instruktio­ner behövs för att få bort otrygghete­n, oron hos skogsägare­n med frågan: Får jag eller får jag inte?

VISSA BESLUT KRING skogsbruke­t som rör nyckelbiot­oper har, enligt Eskil Erlandsson, fattats på ett sätt så att de formellt inte går att överklaga.

– Det är inte rättssäker­t. Därför måste den nya nyckelbiot­opsinvente­ring som planeras över hela landet avbrytas.

Den utredning som nämndes, kring en ny skrivning i skogsvårds­lagen, föreslår att miljöorgan­isationer ska få företrädes­rätt och då även möjlighet att överklaga exempelvis tillstånd för större avverkning­ar.

– Skogsbruk bygger på långsiktig och noggrann planering. Hur ska vi få fram biomassa och gå in i det fossilfria samhället om man sätter käppar i hjulet för skogsägarn­a och skogsnärin­gen?

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? SKOGSMÖTE. Eskil Erlandsson (C) i Tostabo, utanför Hyltebruk.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N SKOGSMÖTE. Eskil Erlandsson (C) i Tostabo, utanför Hyltebruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden