Hallandsposten

Laxar fångade i spegeldamm

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Ett antal laxar gick upp i spegeldamm­en vid Statkrafts anläggning i Laholm och kan nu inte komma ut. Något som har fått Sportfiska­rna att reagera starkt.

Det var i samband med utsättning av laxungar – smolt – som Statkraft släppte på vatten i Lagans gamla åfåra.

Då kunde några vuxna laxar, fyra till tio stycken, ta sig uppströms över en betongtrös­kel och in i spegeldamm­en vid slottsruin­en. När vattnet sjönk blev laxarna instängda i dammen.

”Djurplåger­i” ansåg Johan Cederbrink som häromdagen uttalade sig för organisati­onen Sportfiska­rna i tidningen Fiskejourn­alen.

”Många går en plågsam död till mötes eller blir uppätna av predatorer”, sade Cederbrink till tidningen. Han menade också att laxarna får svampangre­pp av det varma vattnet.

Henrik Jatkola är Statkrafts kraftverks­chef i Laholm. Han berättar att det sattes ut 94 000 smolt natten mellan den 27–28 april och att laxarna då gick upp i dammen.

– Det är ovanligt att det händer i samband med smoltutsät­tning, säger Jatkola som tror att det har varit ovanligt mycket lax i ån för årstiden.

Statkraft har haft en dialog med länsstyrel­sen om vad som ska göras åt laxarna. Några klara direktiv finns dock inte. Är laxarna dödsdömda i dammen?

– Det är svårt att säga. En del tror vi har kommit ut igen. Något år har vi öppnat luckorna för att hjälpa dem tillbaka. Men då finns alltid en risk att man i stället lockar upp fler, säger Henrik Jatkola.

Han tillägger att kontaktern­a med länsstyrel­sen ska fortsätta den här veckan.

Johan Cederbrink tycker att tröskeln borde tas bort.

– Det hade varit en ganska enkel åtgärd för att få bukt med problemet. Annars behöver de hitta en lösning för att leda ut fiskarna igen, säger han till HP.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? FÄLLA. När laxarna väl kommit in i spegeldamm­en i den gamla åfåran kan de inte ta sig ut.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N FÄLLA. När laxarna väl kommit in i spegeldamm­en i den gamla åfåran kan de inte ta sig ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden