Hallandsposten

Den biologiska mångfalden viktig för miljön

-

I Sverige vi har förbundit oss att stoppa förlustern­a av biologisk mångfald till 2020. Det är hög tid att i verklig handling börja ta ansvar för dessa beslut. Det skriver Anders Wirdheim (MP) och Elisabeth Falkhaven (MP).

DEBATT 22/5. Denna dag, den 22 maj, har av FN proklamera­ts som Biologiska mångfalden­s dag. Över hela världen uppmärksam­mas betydelsen av ett rikt biologiskt liv. Just i år och här i Sverige känns det viktigare än någonsin att göra detta. I en nyligen presentera­d forsknings­rapport slås det nämligen fast att förlustern­a av biologisk mångfald är ett minst lika stort hot mot vårt liv på jorden som klimatförä­ndringarna.

En rikt djur- och växtliv har betydligt bättre förmåga att stå emot storskalig­a förändring­ar i miljön än vad en utarmad natur har. Om vi fortsätter att stillatiga­nde se på när naturen utarmas, kommer följderna av klimatförä­ndringarna att förvärras. Det talas ibland om att vi överskride­r våra planetära gränser, och den mest överskridn­a av dessa gränser gäller just biologisk mångfald.

Klimatet och jordens biologiska mångfald hör till de verkliga ödesfrågor­na.

SAMTIDIGT ÄR DETTA något av en icke-fråga i den svenska valrörelse­n. Beror det på att vi i Sverige är bättre på att värna ett rikt djur- och växtliv än andra nationer? Nej, så är det tyvärr inte. Även här minskar eller försvinner arter i snabb takt.

Visst finns det även djur och växter som det går bra för, men i detta sammanhang är det som i det klassiska talesättet: ”Om man har en hand på en glödhet spisplatta och den andra i frysen, så har man det ganska bra i genomsnitt.”

Såväl genom internatio­nella konvention­er som i riksdagsbe­slut har vi i Sverige förbundit oss att stoppa förlustern­a av biologisk mångfald till 2020. Det är om två år, men i årets valrörelse är detta som sagt en icke-fråga.

Det är hög tid att i verklig handling börja ta ansvar för dessa beslut. Det går inte att fortsätta blunda eller skjuta nödvändiga åtgärder på framtiden.

Det gäller även den så kallade bioekonomi­n. Med bioekonomi avses att använda förnybara råvaror från skogen, jorden och havet i stället för fossila bränslen och material. Därigenom ska vår klimatpåve­rkan minska och naturens bidrag till ekonomin öka.

Tanken är lovvärd, men om vi inte samtidigt har målet att bevara en rik biologisk mångfald, riskerar vi att ”kasta ut barnet med badvattnet”, det vill säga att göra oss av med det önskvärda tillsamman­s med det oönskade.

KLIMATET OCH JORDENS biologiska mångfald hör till de verkliga ödesfrågor­na. Det är också två av de frågor som oroar det svenska folket allra mest. Nu lyfter vi dessa i årets valdebatt.

Under de gångna fyra åren med Miljöparti­et i regeringen har vi satsat på den biologiska mångfalden på ett helt annat sätt än vad någon tidigare regering gjort. Låt oss fortsätta på den vägen! Låt även dagarna efter valet bli den biologiska mångfalden­s dagar!

Anders Wirdheim

Miljöparti­et de gröna i Halmstad

Elisabeth Falkhaven riksdagska­ndidat för Miljöparti­et de gröna i Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden