Hallandsposten

Stentuffa tjejer älskar Rolle

ROLLER DERBY: FULLKONTAK­TSPORTEN PÅ RULLSKRIDS­KOR

-

– Vi håller på med en inkluderan­de sport där alla är välkomna.

Det säger Cecilia Alvbring, en av medlemmarn­a i Halmstad Roller Derby. Hon och ett stort gäng tjejer träffas två gånger i veckan för att utöva det de älskar allra mest – roller derby.

Det är rullskrids­kosporten som blev stor på 1970-talet och som under det senaste decenniet fått ett rejält uppsving igen. Inte minst i Sverige och i Halmstad.

Vad är då egentligen roller derby?

Sporten ingår i svensk skridsko sedan 2011 och går ut på att två lag möts och kör runt på en oval inomhusban­a. Poäng delas ut till en spelare som passerar varje medlem i motståndar­laget och det lag med flest poäng efter 60 minuter vinner matchen.

Matchen är indelad i två halvtimmes­perioder som i sin tur är indelade i så kallade jams som varar i högst två minuter vardera.

I varje lag finns både blockers och jammers och det är jammerns uppgift att försöka ta sig förbi alla i motståndar­laget och ta så många poäng som möjligt under en jam.

OCH DET ÄR just det som tjejerna i Halmstad Roller Derby håller på med på träningarn­a.

Tjejerna skejtar runt på sina fyrhjuliga rullskrids­kor i en tuff kampsport där varje blåmärke – ett så kallat derbykiss – är en trofé.

Att hålla på med roller derby är intensivt, inte minst när det kommer till kondition och kroppskont­roll.

– Jag gillar sporten just för att den är så intensiv. Det handlar om mycket flås, om tacklingar och att ta plats på banan, säger Caroline Schagerlöv.

– I början när man tacklade någon annan sa man oftast ”förlåt” men är det något man lär sig på banan, är det att aldrig be om ursäkt, säger Alvbring.

Har du hört talas om Halmstad Roller Derby? Jo, den klubben finns faktiskt. Och har du dessutom sett kultfilmen ”Whip it”, vet du precis vad det här kommer att handla om.

”Vi har ett fint systerskap som vi värnar om.”

HALMSTAD ROLLER DERBY startades 2013 och har sedan dess sakta men säkert vuxit i storlek. Klubbens medlemmar har en medelålder på 30-31 år och många av medlemmarn­a kände inte varandra sedan tidigare.

Föreningen sköts dessutom helt ideellt.

– Det är hårt arbete som ligger bakom att hålla igång klubben, säger Caroline Schagerlöv.

Klubben vill gärna ha ännu fler medlemmar och hos Halmstad Roller Derby är alla välkomna.

– Här får alla ta plats och vi har ett CAROLINE SCHAGERLÖV fint systerskap som vi värnar om, säger Alvbring och fortsätter:

– Vem du än är, är du alltid välkommen till oss. Vi har en öppenhet i gruppen och diskrimine­ring existerar inte här. Här gillar vi att alla är så olika och accepterad­e.

Ett måste inom sporten är att ha ett coolt artistnamn.

Caroline Schagerlöv heter Shag n’ Love på rollerderb­ybanan.

– Det är en liten twist på efternamne­t och visar väl att det bor en liten hippie inom mig, säger hon.

Cecilia Alvbrings artistnamn är Cruella Cecil.

– Namnet syftar till Cruella De-

 ??  ?? REJÄL UTMANING. Tjejerna i Halmstad Roller Derby står för tuffhet, gemenskap och kamratskap. Att hålla på med sporten är både krävande och roligt... och rejält utmattande.
REJÄL UTMANING. Tjejerna i Halmstad Roller Derby står för tuffhet, gemenskap och kamratskap. Att hålla på med sporten är både krävande och roligt... och rejält utmattande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden