Hallandsposten

Symphonic Band till orkesterfe­stival

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

Kulturskol­ans blåsorkest­er – Symphonic Band – ska i slutet av maj resa till Italien på en stor orkesterfe­stival, och i kväll har de dessutom konsert på Söndrumssk­olan.

Den 30 maj samlas runt 20 till 30 orkestrar från hela världen i den italienska byn Giulianova. Symphonic Band, som består av elever från Kulturskol­an i Halmstad mellan 14 och 19 år, ska dit och spela.

– Det är första gången för oss så det ska bli väldigt spännande. Det kommer att vara orkestrar från hela Europa på plats, och även från Mexiko. Anledninge­n till att vi medverkar är för att jag blev tipsad av en kompis och sedan fick man ansöka om en plats. Vi hade lite extra pengar i kassan så det passade perfekt, säger Mikael Johansson, orkesterle­dare i Symphonic Band.

DE SKA VARA i väg under sex dagar och det är ett musikevene­mang för både ungdomar och vuxna. Men det är inte endast en festival, det är också en tävling.

– För att man ska få åka på resan måste man lova att ha fyra uppträdand­en under tidens gång i Italien. Sedan kommer det bästa framträdan­det att vinna. Vi är ju en blås- och slagverkso­rkester och inte direkt en showorkest­er, men vi ska göra vårt bästa och spela en del Abba-låtar. Men vi får nog ta tävlingen med en nypa salt, det som ska bli roligast är att få åka på resan och träffa musiker från hela världen, säger han.

”Vi jobbar verkligen för att inspirera våra elever och då behöver man göra roliga saker också.” MIKAEL JOHANSSON,

orkesterle­dare

ENLIGT MIKAEL SJÖNK intresset för blåsinstru­ment ganska rejält för tio år sedan, utan att han egentligen vet varför. Sedan dess har Kulturskol­an i Halmstad aktivt jobbat för att få upp intresset igen. I dag är de 42 medlemmar i Symphonic Band, och för cirka sju år sedan var de endast 20 stycken.

– Vi jobbar verkligen för att inspirera våra elever och då behöver man göra roliga saker också. Det är såklart kul att vi har lyckats få upp intresset igen, och vi hoppas att det håller i sig länge, säger Mikael.

I kväll har bandet konsert på Söndrumssk­olan.

– Man kan säga att det är en repetition inför resan. Så vi ska bjuda publiken på samma framträdan­de som vi har planerat inför Italien, säger Mikael.

 ?? Bild: PRIVAT ?? TILL ITALIEN. Den 30 maj åker Symphonic Band till byn Giulianova på en stor orkesterfe­stival.
Bild: PRIVAT TILL ITALIEN. Den 30 maj åker Symphonic Band till byn Giulianova på en stor orkesterfe­stival.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden