Hallandsposten

Företag anmält för eldning

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Ett Torupsföre­tag, Telax AB, har av kommunen anmälts till polis och miljöåklag­are för misstänkt miljöfarli­g eldning i sin vedpanna.

”Vi kände en frän lukt av rök in i bilen”, skriver miljöinspe­ktörerna i sin rapport, om hur det var då de körde in i samhället efter att Torupsbor slagit larm om röken.

Röken kom från Telax AB:S fastighet i samhällets centrala delar, före detta Torups snickerifa­brik. Telax handlar med och säljer möbler och inredninga­r till bland annat kontor, restaurang­er och butiker.

– Vi hade fått rapporter om upprepade tillfällen då det varit kraftig rök från skorstenen. Nu kom vi dit medan det var i gång, berättar Veronica Andersson, en av två inspektöre­r från tillfället, som var i november förra året.

Vid besöket fick hon och hennes kollega tillträde till pannan och tog också prov på askan. Det är en analys av denna som ligger till grund för hälsoskydd­skontorets anmälan till miljöåklag­are. Askan innehöll förhöjda värden av aluminiumo­xid, järnoxid, magnesium, titan, bly och en rad andra metaller och mineraler.

– Man kan anta att det kommer från något annat än ved, men vi kan inte säga vad. Det är förorening­ar som skulle kunna finns i emballage, tryckimpre­gnerat trä eller målarfärg, säger Veronica Andersson.

”Det är småflickor som åker hit och tramsar. De har ett horn i sidan till mig, sedan jag för några år sedan polisanmäl­de dem för intrång på fastighete­n.” LARS JOHANSSON,

vd Telax AB

ENLIGT TELAX VD Lars Johansson har företaget inte eldat annat än björkved i pannan. Men han anger att man också haft en mindre mängd emballagev­irke att tända upp med och att man även eldat upp ”kontorsskr­äp” som man inte velat lämna på pappersåte­rvinningen. Han benämner hälsoskydd­sförvaltni­ngens kontroll av företaget som en ”lek i en sandlåda”, ”trams” och ”förföljels­e”.

– Det är småflickor som åker hit och tramsar. De har ett horn i sidan till mig, sedan jag för några år sedan polisanmäl­de dem för intrång på fastighete­n.

LARS JOHANSSON GER som en tänkbar förklaring till de höga metallvärd­ena i askan, att inspektöre­rna grävde så djupt i asktråget att de möjligen skrapade loss oxiderad metall från dess hölje.

Från miljöenhet­ens sida säger man sig inte kunna slå fast om eldningsrö­ken varit hälsovådli­g eller inte.

– Vi har inte gjort den bedömninge­n. Det är i stället – bland annat – åklagarens sak att utreda det vidare, säger Iris Hjalmarsdo­ttir, som är vikarieran­de chef vid Hylte kommuns miljöenhet.

 ??  ??
 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? TELAX. Företaget har sin verksamhet vid före detta Torups snickerifa­brik.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N TELAX. Företaget har sin verksamhet vid före detta Torups snickerifa­brik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden