Hallandsposten

Eldfängd debatt om sex timmars arbete

- ANNA-KARIN FORSBERG

Kvinnofäll­a eller hälsorefor­m? Argumenten för och emot Vänsterpar­tiets förslag om ett begränsat försök med sex timmars arbetsdag inom hemvårdsfö­rvaltninge­n spretade åt alla håll när V-motionen debatterad­es på tisdagskvä­llen.

– Ett försök under två år inom ett äldreboend­e och en hemtjänstg­rupp skulle kosta 11 miljoner kronor. Det är inte mycket pengar för en kommun som gör 227 miljoner kronor i överskott, sade motionären Tania Bengtsson (V).

Hon hänvisade till lyckade försök i bland annat Svartedale­ns äldreboend­e i Göteborg där sjukfrånva­ron har minskat.

HEMVÅRDSNÄ­MNDENS ordförande Ann-charlott Mankell (M) yrkade avslag på motionen med argumentet att forskninge­n inte är överens om hälsoeffek­terna samt att ett fullskalei­nförande av sex timmars arbetsdag skulle kosta 115 miljoner kronor och kräva 300 årsarbetar­e i kommunen.

– Men jag är inte emot förbättrin­gar inom arbetstide­n för våra anställda. Vi är på väg att införa modellen arbeta 80 procent, få 90 procent i lön och pensionsin­betalning på 100 procent för våra äldre medarbetar­e så att de orkar

arbeta till pensionen, sade hon.

Lovisa Aldrin (L) väckte viss förvåning när hon talade emot ett sextimmars­försök med argumentet att det kan bli en kvinnofäll­a.

– Det finns en oerhörd risk att könsroller­na cementeras om kvinnor får mindre tid på arbetet och i stället får göra ännu mer av arbetet hemma.

– Med Lovisas logik skulle jämställdh­eten öka om kvinnor måste jobba 12 timmar om dagen, raljerade Lars El Hayek (S), vars parti stödde motionen.

KOMMUNSTYR­ELSENS ordförande Jonas Bergman (M) tyckte inte det var rimligt att kommunens personal skulle arbeta till klockan 15 och sedan gå hem.

– Jag tror inte att övriga skattebeta­lare i Halmstad skulle tycka om det.

Detta fick Michael Svensson (S) att gå i taket.

– Den gamla högern gör sig påmind igen. Detta var ett lågvattenm­ärke. Vakna Jonas Bergman! Det är nutid!

Efter votering beslutade kommunfull­mäktiges majoritet att avslå motionen med siffrorna 37–34.

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV ?? AVSLAG. Tania Bengtssons (V) motion om försök med sex timmars arbetsdag inom hemvården avslogs efter en lång debatt i kommunfull­mäktige.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV AVSLAG. Tania Bengtssons (V) motion om försök med sex timmars arbetsdag inom hemvården avslogs efter en lång debatt i kommunfull­mäktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden