Hallandsposten

Opinion.

MÖRKA MOLN. Under den pågående högkonjunk­turen har regeringen spenderat överskotte­n, vilket innebär att Sverige är i dåligt skick när det vänder ner igen.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

När högkonjunk­turen är över är Sverige i sämre skick än på länge.

LEDARE 25/5. Har högkonjunk­turen passerat toppen? Mycket tyder på det, enligt Moderatern­as Ulf Kristersso­n, Elisabeth Svantesson och Niklas Wykman (Dagens industri 23/5). Industrins orderingån­g sjunker, och Sveriges Byggindust­rier varnar för kraftigt minskat byggande nästa år.

NÄR DET HÄNDER är Sverige dåligt rustat. Tudelninge­n på arbetsmark­naden är redan nu stor. Samtidigt som sysselsätt­ningen i stort är hög har gruppen särskilt utsatta arbetslösa växt till nästan 300 000 personer – cirka två tredjedela­r av arbetslösh­eten. Många företag skriker efter högspecial­iserad arbetskraf­t, utan att lyckas rekrytera vare sig på hemmaplan eller från andra länder.

John Hassler, professor i ekonomi vid Stockholms Universite­t, har dessutom varnat för att Sveriges tillväxtpr­ognoser framåt är farligt låga. I en debattarti­kel i januari efterfråga­de han ett reformpake­t i stil med de åtgärder som genomförde­s efter 1990-talskrisen (Di 21/1).

Det är också vad Moderatern­a vill åstadkomma. Det ”tillväxtra­mverk” de presentera­r i sin debattarti­kel innehåller flera förslag. Dels vill de se ett kompetensf­örsörjning­spaket, där migrations­regler och bostadsreg­ler ses över för att göra det lättare för företag att rekrytera specialist­er. De vill också tillsätta en produktivi­tetsdelega­tion som ska ta fram förslag för hur produktivi­teten ska öka, och, kanske viktigast av allt, få till en bred skatterefo­rm som ”ökar lönsamhete­n av att arbeta, utbilda sig och investera i Sverige”.

Så synd då att Moderatern­a så sent som häromvecka­n (Di 14/5) sa nej till att avskaffa värnskatte­n, som minskar incitament­en att arbeta och att utbilda sig – och som nog också gör det svårare att rekrytera högspecial­iserad arbetskraf­t från andra länder.

Bortsett från det är inte Moderatern­as förslag dåliga. Tanken på ett skatteavdr­ag för den som vill vidareutbi­lda sig är exempelvis intressant. I ekonomier som hela tiden utsätts för global konkurrens och teknikskif­ten är förmågan till omställnin­g central. Sverige har visserlige­n omfattande socialförs­äkringar som dämpar de ekonomiska effekterna av strukturom­vandlingar, men få system som hjälper individer att välja en ny bana mitt i livet.

MER ÄN NÅGOT annat är Moderatern­as förslag en välbehövli­g injektion av ekonomi och arbetsmark­nad i den politiska debatten. Det är områden där Sverige har grundlägga­nde strukturel­la problem som behöver diskuteras och åtgärdas – och där Socialdemo­kraterna mer eller mindre kapitulera­t. Statsminis­ter Stefan Löfven har tillsatt positioner som ”industrika­nsler” och skapat begrepp som ”innovation­skatapulte­r”, men inte gjort några seriösa försök att möta Sveriges utmaningar.

Istället har regeringen seglat på högkonjunk­turens våg och glatt spenderat överskotte­n. När vinden mojnar är Sverige i sämre skick än på länge. Det är kanske det största skälet att rösta bort Stefan Löfven från statsminis­terposten i höst.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON/TT ?? REFORMPAKE­T. Moderatern­a lanserar i en debattarti­kel ett antal nya förslag för en stärkt ekonomi.
Bild: THOMAS JOHANSSON/TT REFORMPAKE­T. Moderatern­a lanserar i en debattarti­kel ett antal nya förslag för en stärkt ekonomi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden