Hallandsposten

Misans mat.

”Jag sitter och skriver med rostad tomatsalla­d till vänster om laptopen och ett immigt glas prosecco till höger.”

- MISANS MAT

Då sommaren har tjuvstarta­t tipsar Misan om en sallad med rostade tomater som är perfekt för årstiden.

Plötsligt dundrade sommaren in på Korkeken (min balkong, alltså). Problemet, när den sladdar in i 180 kilometer i timmen som i år, är ju att man inte riktigt hinner med alla dessa åtta kvadratmet­rar man har att förvalta.

Tomaterna, till exempel. Där tycker jag faktiskt att jag haft koll, men inser att jag inte riktigt uppfattat nödropen. ”Hallååå, vi slokar här – kan vi få lite vatten???”. Eller ”Öh, du!! Nu är våra blad lite gula här – hört talas om ny jord och gödning..?

SEDAN I SÖNDAGS är det ordning och reda på Korkeken igen. Nu står de i varsin nyinköpt kruka – dessutom i specialgöd­slad jord – de får vatten så fort de visslar och har tammesjutt­singen växt en decimeter per dag sedan dess. Jag ÄR en god människa trots allt.

Egna tomater är nästan det godaste som finns. Som god tvåa kommer ännu så länge svenska tomater i grönsaksdi­sken. Var och handlade häromdan och där låg de och frestade.

Jag fick totalcravi­ng på sallad med ugnsrostad­e tomater och burrata och shoppade loss på några hekto röda och gula fastän kilopriset framkallad­e mer svett i pannan än ett träningspa­ss på rangen…

Nu sitter jag här och skriver med en tallrik rostad tomatsalla­d till vänster om laptopen och ett immigt glas prosecco till höger. Jodå. Tackar som frågar! Livet som min egen chef får duga…

Det spelar ingen roll om jag äter den här salladen 20 gånger på en sommar, den är lika sensatione­llt god ändå. Ugnsrostar man tomaterna (snudd på helgerån när man kan plocka egna) så uppstår inget annat är smakmagi. Här kör man dem på ganska hög värme och på hyfsat kort tid, vilket gör att de fortfarand­e är jättesafti­ga när man tar dem ur ugnen.

Sen får de coola ner sig en stund innan man lägger dem på fatet med burratan och de små minimozzar­ellabollar­na. Första omgången för i år. 19 more to go…

Även den kalla rabarberso­ppan åstadkomme­r ett visst beroende. Den dök upp i skallen när jag tittade på favoritväd­er-appen och noterade att temperatur­en skulle dra sig uppåt 30 grader till helgen. Jag veeeet att det var rabarber på matsidan häromvecka­n, men jag kan inte låta bli att ta med soppan ändå.

DEN HÄR GÖR man dagen innan man ska äta den. Låt den bli riktigt kall i kylskåpet, men temperera sig lite innan det är dags att servera. Då ihop med en kula hemmagjord syrlig yoghurtgla­ss (eller vanlig glass, om man föredrar det). Magiskt gott det med!

 ??  ??
 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? SOMMARTIDE­R HEJ HEJ. Mycket ledsnar jag på, men den här godingen blir jag nykär i varje gång den hamnar på tallriken.
Bild: ULLAMI NYHUUS SOMMARTIDE­R HEJ HEJ. Mycket ledsnar jag på, men den här godingen blir jag nykär i varje gång den hamnar på tallriken.
 ??  ?? De sorgligt ignorerade tomaterna och jag har rökt fredspipa. Om några veckor kan jag skörda mina egna.
De sorgligt ignorerade tomaterna och jag har rökt fredspipa. Om några veckor kan jag skörda mina egna.
 ??  ??
 ??  ?? SVALKAR. En tallrik kall rabarberso­ppa med yoghurtgla­ss är en fantastisk­t frisk och härlig efterrätt när det är så här varmt.
SVALKAR. En tallrik kall rabarberso­ppa med yoghurtgla­ss är en fantastisk­t frisk och härlig efterrätt när det är så här varmt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden