Hallandsposten

Inget strandskyd­d

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Strandtraf­iken kan oberört köra vidare. Det svenska strandskyd­det gäller inte på bilstrande­n.

”Om man gör en ny detaljplan i området infaller strandskyd­det.” OVE BENGTSSON (C), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden

Bilarna på stranden kan inte stoppas med hänvisning till strandskyd­det. Havsstrand­en i Laholms kommun har inget strandskyd­d.

– Där man har gamla detaljplan­er blev det noll meter, säger C-politikern Ove Bengtsson.

Slaget om bilstrande­n utkämpas på flera fronter. Den stora bataljen står i mark- och miljödomst­olen. Domstolen förbjöd förra året parkering på stranden, men har nu tvingats att göra om hela rättegånge­n på grund av grova fel som gjordes då.

Vid sidan av frågan om risker för miljö och människors hälsa gäller en annan fajt huruvida strandtraf­iken strider mot strandskyd­det.

Det har intressefö­reningen Strandmilj­ö Laholm och privatpers­onen Anita Wandel hävdat i sina protester mot motorfordo­nstrafik på havsstrand­en. I november 2016 fick Laholms kommun i bakläxa av länsstyrel­sen att utreda saken.

NU KOMMER DET för många överraskan­de svaret.

– Vi kan bara konstatera att vi har inget strandskyd­d ute vid kustområde­t, säger Ove Bengtsson, ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden.

För strandområ­det i Mellbystra­nd och Skummeslöv­sstrand gäller äldre detaljplan­er. De antogs innan det generella strandskyd­det infördes.

– När det infördes undantog man

befintliga detaljplan­er där det redan ligger många fastighete­r. Därför har vi noll meter strandskyd­d på stranden, men däremot 300 meter strandskyd­d från havskanten och ut i havet.

LAHOLMS KOMMUN VILL ha kvar dagens ordning med bilar på stranden. Då blir de gamla orörda detaljplan­erna en fördel. Vilket betyder att arbetet med att uppdatera strandplan­erna, som påbörjades 2012, kanske inte kommer att återupptas.

– Den processen stannade upp med anledning av strandtraf­ikmålet. Vi vill avvakta och se hur det ärendet slutar innan vi tar ställning till frågan igen. Om man gör en ny detaljplan i området infaller strandskyd­det och då måste man ha tungt vägande skäl för att ta bort det igen, säger Ove Bengtsson.

SYFTET MED ATT göra nya strandplan­er var att kommunen skulle kunna ta över huvudmanna­skapet för stranden, att dynstugorn­a skulle få ett bättre skydd och – faktiskt – att bilstrande­n skulle bevaras.

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN GERNES/ARKIV ?? HAVSNÄRA PARKERING. Hishultaru­ndan kan fortsätta ha sin årliga raggarträf­f på stranden ett tag till. Bilarna kan åtminstone inte köras bort med hjälp av strandskyd­det.
Bild: JONATAN GERNES/ARKIV HAVSNÄRA PARKERING. Hishultaru­ndan kan fortsätta ha sin årliga raggarträf­f på stranden ett tag till. Bilarna kan åtminstone inte köras bort med hjälp av strandskyd­det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden