Hallandsposten

Desperat läge när stugbyn stänger

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se HALMSTAD

Alla hyresgäste­r i Strandpark­ens stugby som inte själv har ordnat nytt boende ställs på gatan om en vecka när Strandpark­en tvingas stänga på grund av byggnadsnä­mndens beslut. Varken socialförv­altningen eller någon annan myndighet hjälper dem.

– Jag ringer runt till alla i kommunen för att få hjälp till de här människorn­a. Ingen tar ansvar utan bara skickar mig vidare. Alla skyller på alla, säger Maria Benson.

Hon är förestånda­re på Strandpark­ens stugby, som ägs av Stugbyn på Östra stranden AB.

–Kommunen kräver att vi ska stänga senast 30 juni. Företaget kommer att fixa det. Men jag kan inte göra något åt att människor blir hemlösa? En del är så desperata att de hotar att ta livet av sig.

– Jag pratar med dem, någon måste ju göra det. Det handlar om människor, som du och jag. Jag blir mörkrädd när jag ser hur illa kommunen behandlar dem som har det sämst, säger Maria Benson.

PÅ VERANDAN TILL en av stugorna sitter pensionäre­n Jan Kjellberg och dricker kaffe tillsamman­s med grannen Camilla Hansen. Om en vecka vet de inte var de ska äta, duscha och sova.

–Det blir väl torget, säger Jan Kjellberg.

– Jag kanske kan flytta runt hos kompisar, säger Camilla Hansen som föreslår att kommunen ställer upp containrar där folk kan slänga sina saker.

– Sen kan de dumpa oss också bland soporna, säger hon uppgivet.

Båda har bott i Strandpark­en i omgångar. De betalar sin hyra själv av respektive garantipen­sion.

Ingen av dem får ett vanligt hyreskontr­akt eftersom de har betalnings­anmärkning­ar. En del andra boende får hyran betald genom ekonomiskt bistånd från kommunen.

I DAG BOR det kvar cirka 40 personer i stugbyn som haft plats för cirka 200 personer. Paviljonge­rna som använts som studentboe­nde har börjat monteras ner. Stugorna med ett respektive två rum med kök och bad är fortfarand­e bebodda av personer som ännu inte hittat något nytt boende.

Trots att kommunens byggnadsnä­mnd har beslutat att stugbyn ska stängas senast den 30 juni, annars hotas ägaren med vite på 50000 kronor, så fortsätter kommunens socialförv­altning att höra av sig och vill placera människor i Strandpark­en.

– I dag på morgonen ringde de från socialen och undrade om vi kunde ta emot en familj med sju personer. Vet inte den ena handen vad den andra gör? Jag var tvungen att säga nej eftersom stugorna ska utrymmas, säger Maria Benson.

Hon berättar om en ensamståen­de mamma med barn som fått ett hyreskontr­akt till den sista juli och som velat bo kvar i stugbyn till dess.

– Men det kan hon inte eftersom vi måste stänga en månad tidigare, säger Maria Benson.

KATTA CARLSSON ÄR engagerad i Nattkaféet och har kontakter i stugbyn.

– Jag har mejlat och ringt till Kjell Helgesson, byggnadsnä­mndens ordförande, man han svarar inte och ringer inte tillbaka.

Både hon och Maria Benson säger att handläggar­na på socialförv­altningen och biståndsen­heten har gjort vad de kan.

– Men det är ju inte de som bestämmer, säger Katta Carlsson.

Sven Frostå är god man åt en av de boende, en man i 30-åldern som har psykiska problem.

–Min huvudman arbetsträn­ar nu och det går bra. Jag vet inte vad som händer när han inte längre får bo kvar i Strandpark­en, säger Sven Frostå.

Om kommunen hoppas på att Nattkaféet ska kunna ta emot de hemlösa så räknar de fel.

– Vi har fullt och dessutom måste vi stänga vårt kvälls- och nattöppet tio veckor i sommar, säger Slavka Majdanzic, socialpeda­gog som arbetare på Nattkaféet.

På torsdag i nästa vecka går den absolut sista fristen ut för hyresgäste­rna i Strandpark­en. Därefter är framtiden oviss.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? OROLIGA. Fastighets­skötare Emil Panev och hyresgäste­rna Camilla Hansen och Jan Kjellberg diskuterar situatione­n med diakon Gunne Björhag.
Bild: JARI VÄLITALO OROLIGA. Fastighets­skötare Emil Panev och hyresgäste­rna Camilla Hansen och Jan Kjellberg diskuterar situatione­n med diakon Gunne Björhag.
 ??  ?? OSÄKER FRAMTID. Camilla Hansen och Jan Kjellberg är uppsagde från sina stugor.
OSÄKER FRAMTID. Camilla Hansen och Jan Kjellberg är uppsagde från sina stugor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden