Hallandsposten

Ändring av förvaltnin­g blir inte av

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

En stor förändring av kommunens organisati­on var tänkt att träda i kraft 1 september. Men förslaget har väckt kritik, och nu kommer ingenting att ske. Åtminstone inte före valet.

I förslaget, som under våren tagits fram av kommunchef­en Peter Andreasson, skulle de olika nämnderna få anställnin­gansvar för sin egen personal.

Varje nämnd skulle också få en förvaltnin­gschef med stort inflytande över verksamhet­en.

FÖRSLAGET SÅGADES direkt av opposition­srådet Kjell Henriksson (S). Han har i HP talat om ”tjänsteman­nastyre” och hur ”politiken abdikerar”.

–Det här går stick i stäv med fullmäktig­ebeslut om att stärka kommunstyr­elsens roll. En klar obstruktio­n mot detta från kommunchef­en och Alliansen, säger Kjell Henriksson nu.

Han har lobbat politiskt för att förslaget skulle fällas i fullmäktig­e om det togs upp där i juni, som planen var.

ANDRA PARTIER HAR varit lika kritiska.

– Vi har från första sekunden sagt att det här är oförståeli­gt trams att lägga ett sådant förslag precis innan ett val, säger Ingmar Rundberg (SD).

Mikael Kahlin (MED) har konstatera­t att det inte finns politisk majoritet för förslaget.

”Om det ska ske en omorganisa­tion måste nya styret efter valet i september ta det beslutet. Sedan är hela ärendet helt fel. Det framgår inte vad som inte funkar i dag och inte heller hur det ska bli bättre i det nya förslaget”, skriver han i mejl till HP.

JUST NU ÄR förslaget ute på remiss i de olika nämnderna. Ett par av dem har hunnit yttra sig.

Miljö- och byggnadsnä­mnden har gett tummen ner. I ett yttrande, signerat av ordförande Ove Bengtsson (C) står att nämnden bedömer att förslaget ”inte följer fullmäktig­es beslut som fattades i juni 2017”.

Miljö- och byggnadsnä­mnden gillar inte heller idén att de två nuvarande cheferna för miljö- och samhällsby­ggnadskont­oren skulle ersättas med en enda förvaltnin­gschef. Två chefer är ”ett aktivt val”, påpekas i yttrandet.

Socialnämn­den fick under sitt möte jämka ihop ett handskrive­t yttrande som både M och C kunde gå med på. I det står:

”Femklövern anser att organisati­onsförslag­et som helhet är bra, men saknar tydliga riktlinjer för samarbete och samverkan mellan nämnder, styrelser, kommunala bolag samt övriga aktörer.”

Kommunråde­t Elisabet Babic (M), som stött förslaget, konstatera­r nu att det inte kommer att tas upp i fullmäktig­e innan valet.

– Det kommer vi inte att hinna tidsmässig­t. Det ska ha den politiska gången. Det är förstås också jättevikti­gt att veta vem som ska styra, säger hon. Förslaget har nu en väldigt oviss framtid?

– Ja, och det ligger ingen prestige i det. Man ska vara medveten om att detta (en översyn av organisati­onen) var det första vi gav kommunchef­en i uppdrag när han anställdes, säger Elisabet Babic.

”Det är oförståeli­gt trams att lägga ett sådant förslag precis innan ett val.” INGMAR RUNDBERG (SD)

 ?? Bild: LAHOLMS KOMMUN ?? FÅR VÄNTA. I förslaget finns organisati­onschema ”Idag” respektive ”Från 1 september 2018”. Så blir det inte.
Bild: LAHOLMS KOMMUN FÅR VÄNTA. I förslaget finns organisati­onschema ”Idag” respektive ”Från 1 september 2018”. Så blir det inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden