Hallandsposten

Roger ser det lite grann från ovan

HALMSTAD: När Roger Karlsson och hans fru Anette Markert flyttade in på Tegelbruke­t fick de ett nytt perspektiv på tillvaron.

- anna-karin forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21 Bild: roger larsson rl@hallandspo­sten.se 010-471 51 34

Roger Karlsson kan nästan skymta sin gamla villa på Nyårsåsens sluttning i Tiarp från balkongen på trettonde våningen i Halmstads nyaste stadsdel Tegelbruke­t.

– Från huset i Tiarp kunde jag se sex socknar. Det gör jag härifrån också, konstatera­r han när vi står högst uppe på takterrass­en som alla hyresgäste­r har tillgång till.

Roger pekar mot norr, väster och söder.

– Holms kyrka, Vapnö kyrka, Sankt Nikolai kyrka, Snöstorps kyrka, Trönninge kyrka och Eldsberga kyrka.

Den 21 april flyttade Roger Karlsson och hans fru Anette Markert in i sin sprillans nya tvåa i det första av tre höghus vid Slottsmöll­ans gamla tegelbruk. De har inte hunnit tröttna på den milsvida utsikten ännu.

– Vi valde lägenheten för att den ligger mot väster och med utsikt mot havet. Därför fick det bli en tvåa istället för en trea, förklarar Roger Karlsson.

De började tidigt att rensa bort saker från villan i Tiarp som byggdes i mitten av 1980-talet. Det skulle till lite arbete för att minska på inventarie­rna i de sex rummen i villa på 160 kvadratmet­er.

– Det fanns ju en del i förråden, konstatera­r Roger Karlsson.

Han tycker att det räcker bra med 70 kvadrat för två personer – och en hund.

– Det var väl ungefär så mycket som vi använde i det gamla huset de sista åren.

Hyran för just den här lägenheten ligger på drygt 10 000 kronor. Längre ner i huset sjunker hyresnivån något.

NÄR DE TRE 16-våningshus­en är färdiga kommer 330 lägenheter att vara bebodda och den största nyprodukti­onen av hyresrätte­r i Halmstad sedan 1970-talet vara slutförd.

Förutom hyresbostä­der kommer här att finnas en livsmedels­butik, småbutiker samt en förskola. Alla byggnadern­a ska placeras i anslutning till en gemensam torgyta ovanpå ett garage. En av de gamla tegelbyggn­aderna på området kommer att byggas om till ett aktivitets­center med bland annat en boulebana.

Intresset för hus nummer två som står i tur att bli klart är redan stort.

– 75 lägenheter är uthyrda, 24 är bokade och 11 är lediga. Inflyttnin­gen sker sista kvartalet i år. Jag är förvånad över det stora intresset redan så här tidigt, säger Karin Holmerin, marknadsch­ef på Järngrinde­n AB, som projektera­t området.

OMRÅDET DÄR Slottsmöll­ans tegelbruk låg tidigare köptes 2001 av affärsmann­en Jan Widikson i Halmstad. Under flera år låg marken oanvänd på grund av oenighet inom kommunen om vad området skulle få användas till.

En idé var att bygga ett köpcentrum. Men det stötte på patrull hos många politiker som inte ville splittra handelssat­sningarna i kommunen på för många områden. Inte heller en ny fotbollsar­ena på tegelbruke­t fick politikern­a att nappa. Jan Widikson lanserade då tanken på ett 16 våningar högt bostadshus. Men den gången fick han inte politikern­a med sig.

NÄR DET SÅG som mörkast ut funderade fastighets­ägaren på att låta området förbli industriom­råde och meddelade att en recyclingf­irma som återvinner sopor ville etablera sig på Slottsmöll­ans tegelbruk.

2015 kom kommunen slutligen till skott och antog en ny detaljplan som medgav bostäder i kombinatio­n med övrig handel, samt en mindre livsmedels­butik.

Spaden sattes i jorden våren 2016. Då hade Widikson sålt marken till Järngrinde­n AB som har projektera­t området med tre höga bostadshus. Byggnads AB Tornstaden har byggt husen och fastighete­rna kommer att överlåtas till Gekås som ska äga och förvalta dem.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? AVKOPPLAND­E. Roger Karlsson trivs både inomhus och utomhus på balkongen till den nya lägenheten på Tegelbruke­t.
Bild: ROGER LARSSON AVKOPPLAND­E. Roger Karlsson trivs både inomhus och utomhus på balkongen till den nya lägenheten på Tegelbruke­t.
 ??  ?? NYBLIVEN HYRESGÄST. Roger Karlsson trivs i sin och fruns tvåa på Tegelbruke­t.
NYBLIVEN HYRESGÄST. Roger Karlsson trivs i sin och fruns tvåa på Tegelbruke­t.
 ??  ?? HÖGST UPP. Samtliga hyresgäste­r har tillgång till de två takterrass­erna, en åt väster och söder och en åt norr och öster.
HÖGST UPP. Samtliga hyresgäste­r har tillgång till de två takterrass­erna, en åt väster och söder och en åt norr och öster.
 ??  ?? FLER HUS. Ytterligar­e två huskroppar håller på att uppföras på Tegelbruke­t.
FLER HUS. Ytterligar­e två huskroppar håller på att uppföras på Tegelbruke­t.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden