Hallandsposten

Målet är egen försörjnin­g

- Sverigedem­okraterna tredjenamn på kommunlist­an PETER BERNDTSON

Slutför fiberutbyg­gnaden, satsa på eftersatt vägunderhå­ll och forma åldringsvå­rden efter individens behov. Det är några förslag som Peter Berndtson (SD) lyfter fram.

Bästa sättet att ”sätta Laholm på kartan” är att skapa bästa samhället att bo i. Kloka beslut, vilket ger nöjda medborgare. Ta ansvar för en varsam tillväxt utan dessa panikåtgär­der som kallas för utmaningar. Vår välfärd skapades av Laholms skattebeta­lare och dessa är ägare till välfärden, ägare som nu känner sig förfördela­de angående rätten till sin egen välfärd. Vem är då denna välfärd till för? Vi betraktar skatten som en förinbetal­d avgift för framtida behov vilka skall levereras när dessa uppstår.

Åldringsvå­rden måste således formas efter individens egna önskemål och behov.

Barnen är vår framtid, och skolan är deras förberedel­se för ett ansvarstag­ande självförsö­rjande vuxenliv.

SKOLRESULT­ATEN SJUNKER och barnens psykiska ohälsa ökar.

Inlärning kräver lugn och ro. Att försöka ta till sig nya kunskaper med luften surrande av stök, stoj och lektioner samtidigt översatta till olika främmande språk, är för oss ett mysterium.

Inget modernt samhälle klarar sig utan fungerande infrastruk­tur. Slutför fiberutbyg­gnaden, satsa på eftersatt vägunderhå­ll och trygga vattenförs­örjningen. Kultur är att förstå det outsagda. Integratio­nens misslyckan­de i vårt samhälle ligger enbart i vår oförmåga att förstå ett fenomen som kallas klankultur, vilka finns i huvudsak i länder som saknar fungerande samhällsst­ruktur.

Det är först nu under senare år som detta fenomen uppmärksam­mats, om än svalt i medierna.

I BRIST PÅ FÖRTROENDE FÖR samhället vänder sig individen till gruppen vilken är garanten för trygghet. Klanen ersätter samhällets roll och ser dessutom detta som en konkurrera­nde klan av vilken man skall ta ifrån men inte ge till.

Det är här vi har problemet, om man tar men ger inte till någon utanför den egna gruppen, vi är utanför men vi ger generöst till den.

Lösningen ligger i att förstå hur dessa motsatser fungerar och agera därefter.

Frågan blir hur många generation­er det kommer att ta innan dessa människor, vilka misstror vårt samhällssy­stem, ändrar sin grundlägga­nde uppfattnin­g och blir en del av majoritets­samhället.

Med generösa bidragssys­tem finns det helt enkelt inget tillräckli­gt tungt skäl till att gå ifrån bidrag till egen försörjnin­g. Den enkla vägen måste ersättas med ett fungerande alternativ.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden