Hallandsposten

Personal anmäld för att ha låst in pojke

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Sexårige Hampus var ledsen och upprörd i samband med lämningen. Då låste en anställd på förskolan in honom i ett rum enligt föräldrarn­a som valt att polisanmäl­a händelsen. – Jag förstår inte hur man kan göra så här, säger hans mamma Maria.

Hampus har alltid gått till sin förskola med glädje, men för ett par månader sedan förändrade­s detta och lämningarn­a var ibland jobbiga. I onsdags i förra veckan var en sådan dag när Hampus var ledsen och upprörd.

– När jag hämtade sade pedagogen att han slagit henne, dragit henne i håret och varit jättearg och att hon hade varit tvungen att stänga in honom i ett rum, berättar Maria.

Hampus själv var tyst och ville bara gå hem. När Maria frågade honom vad som hade hänt berättade han sin version.

– Han sade att han hade varit arg och boxat till pedagogen en gång. Då hade han blivit inlåst i ett rum med hasp på utsidan av dörren. Han hade klättrat upp på en kontorssto­l och lyckats peta in fingret så att han fick upp haspen. Men då blev han inlåst igen. Det slutade med att han ryckte så hårt i dörren att haspen till slut gick sönder.

MARIA BLEV VÄLDIGT illa till mods över det hon fick höra.

– Jag kan inte förstå hur man kan göra så här. Han är en liten sexåring, jag kan tänka mig hur rädd och ledsen han var och vilken panik han måste ha haft. Han ville bara inte vara på förskolan och så blev han inlåst. Det var ren tur att det inte hände något mer. Stolen som han klättrade på hade hjul så han hade ju kunnat ramla och slagit sig.

Dagen efter tog Marias man Erik kontakt med förskolech­efen.

– Hon sade att det inte får gå till så här, men att lämningen inte gått bra. Jag sade att jag inte tycker att det spelar någon roll. Sådant här får inte hända, berättar Erik.

–Det känns som att det finns många andra alternativ för hur man kan hantera ett barn som är ledset och upprört. Det finns inte att man låser in ett barn, tillägger Maria.

Föräldrarn­a har valt att göra en polisanmäl­an och har också tagit bilder på dörren med haspen.

– Vi vill att detta uppmärksam­mas för vi tycker att det är obehagligt. Vi vet ju inte om det hänt andra barn tidigare, säger Maria.

HOS POLISEN rubriceras ärendet som olaga frihetsber­övande och kommer att utredas skyndsamt enligt Cecilia Bergsten, chef för grova brott.

Händelsen har också anmälts till barn- och ungdomsför­valtningen enligt gällande rutiner.

– Vi tar alltid uppgifter från vårdnadsha­vare och barn på stort allvar. Alla ska må gott i förskolan, säger förskolech­efen.

Hon vill dock inte kommentera fallet eftersom en utredning pågår.

– Men generellt får man absolut inte stänga in eller låsa in ett barn.

Sedan händelsen har inte Hampus velat gå till förskolan.

– Han är rädd och säger att han inte vet om han kommer att bli inlåst igen. Det krossar våra hjärtan att höra detta, säger Maria. Fotnot: Hampus, Maria och Erik heter egentligen något annat.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? HÅLLS HEMMA. Sedan händelsen har Maria valt att hålla Hampus hemma från förskolan i hopp om att kommunen hittar en annan lösning.
Bild: JARI VÄLITALO HÅLLS HEMMA. Sedan händelsen har Maria valt att hålla Hampus hemma från förskolan i hopp om att kommunen hittar en annan lösning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden