Hallandsposten

Skejtklubb får stipendium av kungen

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Halmstads skejtboard­klubb har blivit tilldelad ett stipendium från Konungens Jubileumsf­ond för ungdom i Sverige.

Det var Hallands landshövdi­ng Lena Sommestad som nominerade klubben.

– För oss kom stipendiet som en mycket glad och välbehövli­g överraskni­ng, säger Robin Alfredsson, skejtkoord­inator i Halmstads skejtboard­klubb.

ANLEDNINGE­N att skejtboard­klubben nominerade­s var att föreningen under många år drivit ett framgångsr­ikt jämställdh­ets- och integratio­nsarbete.

–När jag och några andra ledare anslöt till klubben i början av 2010-talet kände vi att vi ville ta ett steg bort från den machokultu­r som skejtåknin­g sedan begynnelse­n varit förknippad med.

– Under de senaste tre åren har vi kämpat för att få hit fler tjejer och nyanlända ungdomar. Vi har bland annat varit ute på skolor och haft pröva-på-skejt på olika ställen för att nå en bred målgrupp, säger han.

I DAG ÄR 40 procent av medlemmarn­a tjejer jämfört med nio procent för två år sedan.

Stipendiet som är på 5 000 kronor kommer att användas till bygget av en portabel ramp.

– När vi inte är ute på olika aktivitete­r kommer rampen att finnas i Slottsmöll­ans skejtpark. Den är ett efterlängt­at tillskott som vi kommer att ha stor nytta av i framtiden, säger Robin Alfredsson.

Stiftelsen Konungens Jubileumsf­ond för ungdom i Sverige tillkom på initiativ av Svenska Scoutrådet och Sveriges Lions i samband med kungens 50-årsdag 1996. Fondens syfte är att stödja barn, ungdomar och den vetenskapl­iga forskninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden