Hallandsposten

Skolbriste­r kan kosta en kvarts miljon i vite

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Halmstads kommun har inte gjort tillräckli­gt för att komma till rätta med en elevs höga frånvaro. Det anser Skolinspek­tionen som nu vänt sig till domstol för att få ett vite på en kvarts miljon utdömt.

Myndighete­n har i över två års tid haft ärendet under bevakning efter att elevens mamma slagit larm om att sonen, som i dag går i årskurs nio, under en längre tid haft en väldigt hög frånvaro.

Dessutom har skolan brustit när det gäller att ge eleven rätt typ av stödinsats­er.

Skolinspek­tionen har upprepade gånger krävt att kommunen utreder de bakomligga­nde orsakerna till elevens frånvaro och vidtar åtgärder för att han ska fullgöra sin skolgång samt ser till att han får rätt stöd.

I HÖSTAS konstatera­de myndighete­n att kommunen hade misslyckat­s på bägge punkter. Skolinspek­tionen valde därför att förena kraven med ett hot om vite på en halv miljon kronor.

TIDIGARE I VÅRAS fick kommunen godkänt när det gäller rätten till särskilt stöd och därmed har den delen av ärendet lagts till handlingar­na.

I andra delen blev det dock underkänt. Elevens frånvaro har ökat i stället för minskat

och Skolinspek­tionen saknar fortfarand­e en ordentlig utredning av orsakerna till var- för eleven inte vill komma till skolan.

Uppföljnin­gen utmynnade i ett nytt beslut om vitesförel­äggande på en halv miljon kronor och kommunen fick kritik för att vara passiv. Detta beslut har överklagat­s av kommunen.

ATT KOMMUNEN BARA delvis har följt det första vitesförel­äggandet resulterar i att Skolinspek­tionen nu vänder sig till domstol med en begäran om att få halva beloppet utdömt, det vill säga 250 000 kronor.

”Bristen är mycket allvarlig och får stora konsekvens­er för eleven som inte får sin rätt till utbildning tillgodose­dd”, skriver myndighete­n i sin ansökan till förvaltnin­gsrätten.

Halmstads kommun anser å sin sida att man gjort allt man kunnat. Åtgärder har vidtagits och utredninga­r har gjorts kontinuerl­igt och kommunen väljer därför att bestrida vitet.

 ?? Bild: JERRY LÖVBERG/ARKIV ?? DYR FRÅNVARO. Skolinspek­tionen vill att ett vite på 250000 kronor döms ut mot Halmstads kommun.
Bild: JERRY LÖVBERG/ARKIV DYR FRÅNVARO. Skolinspek­tionen vill att ett vite på 250000 kronor döms ut mot Halmstads kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden