Hallandsposten

Nämnd vill max ha sex våningar

- JONATAN GERNES

Sex eller åtta våningar. Det är frågan. En enig miljö- och byggnadsnä­mnd säger sex och vill nu att tvillingto­rnen på Klarabäck ska klubbas.

Nämnden går därmed emot kommunstyr­elsens ledningsut­skott (KSLU), som i ett yttrande ställt sig bakom den ursprungli­ga tanken att Laholmshem ska få bygga hyreshus på före detta handskfabr­iken i sex respektive åtta våningar.

–Det har vi tagit ställning till att det har vi inte lust att göra. Vi står fast vid två sexvånings­hus, säger Ove Bengtsson (C), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden.

Han påpekar att KSLU bara består av tre personer, där kommunråde­n från M och S ville bygga högt och C-kommunråde­t lågt.

Många grannar tycker att hyreshusen sticker ut för mycket även i sin lägre skepnad. Kritiken gäller bland annat insyn, skuggning och estetiska värden.

– I det här området är sex våningar högt. Själv hade jag förväntat mig att Laholmshem skulle göra om så att man kom ned till lägre byggnader med samma antal lägenheter, men det gjorde man inte, säger Ove Bengtsson.

Planförsla­get har tröskats i tre år. Efter samrådet sänktes åttavåning­shuset innan detaljplan­en gick ut på granskning. Om huset ska höjas igen måste planen granskas en gång till innan den kan antas.

– Vi är eniga i nämnden. Här har vi en bra samlad bedömning. Jag hoppas att det håller här fram till fullmäktig­e, säger Ove Bengtsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden