Hallandsposten

Ny tjänst ska förbättra skolornas lokaler

- CARINA NILSSON VÅXTORP/VALLBERGA

Bullerbyns förskola slipper ett föreläggan­de från miljökonto­ret, eftersom kommunen ska anställa en person som blir arbetsmilj­ö- och lokalansva­rig för skolor och förskolor.

Miljökonto­ret har nyligen gjort en hälsoskydd­stillsyn på Vallmons förskola i Vallberga och på Bullerbyns förskola i Våxtorp. På Bullerbyn finns problem med dålig luft. Några av de anställda som är astmatiker och mögelaller­giker upplever problem med inomhuskli­matet.

DET FINNS OCKSÅ dåliga golv, på vissa ställen är de så dåliga att miljökonto­ret ifrågasätt­er om de går att hålla rena. Dessutom har ljudisoler­ingsplatto­r ramlat ner i köket och matsalen.

På avdelninge­n Lingonet saknas det även skötbord till de större barnen, och personalen får använda handfaten om det ”händer olyckor”.

Arbetsmilj­överket har tidigare ställt krav på att bristerna åtgärdas, men miljökonto­ret väljer att inte göra något föreläggan­de nu, då kommunen ska anställa en arbetsmilj­öoch lokalutvec­klare för skolor och förskolor.

– VI HAR haft en liknande tjänst tidigare som har varit vakant länge, men nu hoppas vi kunna tillsätta den snart. Personen ska både kunna stötta cheferna i arbetsmilj­öfrågor och hålla samman lokalförsö­rjningen. Eftersom Laholm växer finns det ett stort behov av den här tjänsten, säger utbildning­schef Richard Mortenlind.

På Vallmons förskola var problemen mindre. Där ansåg miljökonto­ret att möblerna bör dammsugas oftare, och att högt hängande lampor och annan inredning måste dammtorkas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden