Hallandsposten

Lupiner får ge sig för grepkämpar

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se STAFFANSTO­RP

I flera år har medlemmar i Hallands botaniska förening kämpat för de rödlistade arterna och mot lupinerna. Trägen vinner.

Hallands botaniska förening (och Naturskydd­sföreninge­n) hade på onsdagen blåst till strid mot lupinerna i Staffansto­rps grustag. Inte många kom, men ett fåtal med stark vilja kan räcka långt.

– Jag tror att det är fjärde året vi är här. Det här är första året som jag verkligen ser att vi har gjort nytta, säger Kaj Davidsson som har ett fast grepp om grävgrepen.

FÖRENINGEN VÄRNAR om de rödlistade arter som finns vid den konstgjord­a dammen i grustaget.

– Klotgräs finns inte på många andra ställen i kommunen. Det gäller också huvudtåg och åkerfibbla, säger Lars Schale som kör med spade.

Blomsterlu­pinerna sprids från sitt fäste lite högre upp på de grönbevuxn­a kullarna runt grustaget. Om de inte hålls i schack tar de över och tränger bort andra arter.

Men snart ligger de vackra blommorna där på dammens lilla strand, uppgrävda med roten.

– FÖRSTA ÅRET fick vi med oss 70 kilo lupiner härifrån, säger Kaj Davidsson.

Lupinen är utpekad som en invasiv art. Den kommer från början från Nordamerik­a, men växer numera som ett färgglatt ogräs i Sverige – inte minst längs vägarna.

Samtidigt betraktas grusoch sandtäkter numera som viktiga miljöer för den biologiska mångfalden, både vad gäller insekter, fåglar och växter. Därför gör grepkämpar­na en viktig insats.

– I år har den har inte kommit upp ännu, men i fjol var här en bred bård med klotgräs utmed dammen, säger Kaj Davidsson nöjt.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? ÖPPNAR FÖR KLOTGRÄS. Lars Schale, Olle Sjökvist och Kaj Davidsson gräver bort lupiner vid dammen i Staffansto­rps grustag.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ÖPPNAR FÖR KLOTGRÄS. Lars Schale, Olle Sjökvist och Kaj Davidsson gräver bort lupiner vid dammen i Staffansto­rps grustag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden