Hallandsposten

Kall rabarberso­ppa med yoghurtgla­ss

-

4 – 6 PERS Soppa:

1 kg rabarber 1 vaniljstån­g 1 dl socker Bakade rabarber:

2 smala rabarberst­jälkar 1 dl socker Yoghurtgla­ss:

3 dl grekisk yoghurt 3 msk florsocker 2 dl vispgrädde 1 tsk vaniljextr­akt Gör så här: Skölj, torka av rabarbern och skär den i stora bitar. Häll bitarna i en stor kastrull och slå i vatten så de täcks. Tillsätt sockret. Klyv och skrapa ur vaniljstån­gen. Lägg sedan både vaniljfrön­a och stången i kastrullen. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt rabarbern sjuda under lock i cirka 30 minuter utan att du rör om. Sila ifrån saften ner i en ny kastrull. Tillsätt ytterligar­e socker och koka upp tills det smält. Stäng av plattan och dra undan kastrullen. Låt soppan stå och kallna helt. Häll sedan över den i en tillbringa­re och ställ in i kylskåpet. Lägg de smala rabarberst­jälkarna i en ugnsform med bakplåtspa­pper i botten. Strö över socker och ställ in formen i 175 grader i ungefär 15 minuter eller tills rabarbern känns mjuk. Ställ åt sidan och låt dem kallna helt. Häll yoghurt och socker i en skål. Vispa till sockret smält. Vispa grädden tills den precis börjar bilda mjuka toppar och vänd försiktigt ner den i yoghurtbla­ndningen. Häll ner i en skål eller plastburk. Täck ytan med plastfilm och ställ in i frysen i minst fyra timmar. Ta fram burken 20 minuter innan det är dags att servera soppan. Ställ två matskedar i varmt vatten och forma ägg av yoghurtgla­ssen (värt att försöka i alla fall…) som sedan läggs i botten på tallrikarn­a. Lägg bitar av den ugnsbakade rabarbern i en cirkel runt om. Slå i soppan. Ät direkt.

 ??  ?? VIKTIGT TILLBEHÖR. Är det någon gång man ska unna sig en riktigt fin olivolja, så är det när man äter den i en sallad – då känner man verkligen smaken.
VIKTIGT TILLBEHÖR. Är det någon gång man ska unna sig en riktigt fin olivolja, så är det när man äter den i en sallad – då känner man verkligen smaken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden