Hallandsposten

Full fart när unga tävlade i motocross

- FILIP SVENSSON fs@hallandspo­sten.se

Under förra helgen arrangerad­e MCK Hallandia en stor ungdomstäv­ling på Släggarpsb­anan i skogen utanför Åled. MX Syd som serien heter lockade mängder av unga förare och 16 av dessa kom från hemmafören­ingen. – Det är faktiskt rekord i antal ungdomar i en tävling från vår förening, säger ungdomsled­aren Magnus Carlström.

Under året kommer tio deltävling­ar att köras i MX Syd-serien. En serie som ska gynna utveckling­en bland motocrosse­ns ungdomar upp till 17 år.

Den första deltävling­en hölls under MCK Hallandias vingar helgen som var.

– Trots att det är en serie så räknar man inte ihop någon totalpoäng. Varje tävling är en tillställn­ing för sig, säger Magnus.

PUBLIKEN NJÖT MEN fint väder och härlig värme är inte alltid bra. I motocross kan en torr, dammig bana medföra dålig sikt och att man andas in sådant som inte är så bra.

Magnus berättar att föreningen jobbade stenhårt med bland ungdomar.

att få banan i kördugligt skick.

– Från onsdagen till lördagen vattnade vi banan varje kväll och dränkte den.

I själva tävlingen kan nämnas att Alwin Carlström och Axel Bengtsson körde in som femma respektive sjua i klassen ”65 guldhjälm”, den minsta av klasserna. Nästa anhalt för MX Syd-serien blir Olofström i Blekinge kommande helg när MK Jämke arrangerar.

MOTOCROSSE­N HAR FÅTT ett rejält uppsving bland ungdomar och antal utövare har ökat markant senaste åren. Det är dock inget som sker av sig själv.

– Vi har kämpat hårt sedan jag tog över för sex år sedan. Då hade vi 10–12 barn som körde, nu är vi uppe i cirka 50 stycken. Ett skönt bevis på att vår satsning slår väl ut. Det är barn i 8–17 års ålder. Hur har ni gjort för att locka så mycket nya ungdomar till föreningen?

– Haha, det vågar jag nästan inte säga. De barnen som var här hemma på besök satte jag på en hjälm och skickade ut på åkern med en liten hoj, sen var de fast. Nu har vi ett härligt gäng och på sommaren har vi grillkväll­ar och annat skoj. Det är inte bara att köra, barnen ska ha kul!

 ?? Bild: CS MXFOTO ?? REDO FÖR START. Intresset för motocross har ökat markant
Bild: CS MXFOTO REDO FÖR START. Intresset för motocross har ökat markant

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden