Hallandsposten

Fördel Halmstad i elitloppsr­utinen

- THOMAS ENGMAN

Om rutin gäller som måttstock i elitloppet på Solvalla framstår Jerry Riordan och Wilhelm Paal som givna kandidater till den åtråvärda titeln på söndag. Jerry har åtta försök som tränare i bagaget och sju gånger har Wilhelm varit körsven i det prestigefy­llda sprinterlo­ppet.

De senaste åren har vägarna korsats på Halmstadtr­avet för duon från USA och Tyskland. Den viktigaste pusselbite­n Ringostarr Treb, född i Italien, har flyttat fram positioner­na och lovorden haglar runt guldklimpe­n.

– Tidigare har jag bara förlorat i loppet men nu har jag en helvetes bra häst, slår Jerry fast.

TRÄNAREN FÄSTER BLICKEN i Ringostarr Treb som står i duschen efter det sista finslipand­e jobbet.

– En intelligen­t och proffsig häst i alla delar, hävdar Riordan.

Ringostarr Treb kom in i Riordans träning förra året. Han vann guldloppet på hemmabanan trots en galopp men de riktigt stora segrarna kom i Sundsvall Open Trot på Bergsåker och framförall­t senast i Olympiatra­vet på Åby.

– Att det blivit ett tävlingsup­pehåll på tre veckor är inga problem, intygar Jerry.

I spårlottni­ngen blev det bingo och från bricka ett kan Wilhelm Paal själv välja det taktiska upplägget.

– Jag hoppas ingen är snabbare från start och att Ringostarr Treb vinner försöket, funderar Jerry.

En av flera viktiga detaljer för att vinna även finalen ligger i hästens mentala styrka.

– Han är cool och perfekt för elitloppet. Även om det är mycket folk och hög ljudvolym så kopplar han bort sådana saker. Andra hästar som jag haft har blivit väldigt nervösa precis som mig, ler Jerry.

I DET TREKEJSARS­LAG som arrangören målat upp på förhand ingår Ringostarr Treb tillsamman­s med Daniel Redéns Propulsion och franska nationalhj­älten Bold Eagle som jagar revansch efter förra årets flopp i finalen.

Det bubblar av förväntan hos Riordan och en seger i elitloppet slår ut allt annat i karriären inkluderat Vmloppet förra året.

– Det här är riktiga Vmloppet, hävdar Jerry.

Förra året knep Riordan världsmäst­arbältet i samma stund som Twister Bi krossade motståndet på Yonkers med Christoffe­r Eriksson i sulkyn.

Twister Bi stoppades senare av sjukdom men i comebacken gjorde han enligt tränaren ett superlopp i Prins Daniels lopp i Gävle som tvåa.

– Han tappade från start men gick en stark upphämtnin­g långt ut i spåren. Vad som händer i elitloppet avgör planeringe­n för båda hästarna. Jag vill nämligen inte att de startar i samma lopp, förklarar Jerry.

FÖRRA ÅRET BLEV Johan Unterstein­er tvåa i finalen med lånesitsen Propulsion.

I år tävlar han bakom egentränad­e Pastore Bob. När säsongen började fanns Pastore Bob knappast med i diskussion­en om en plats i elitloppet.

Men efter en karriär i raketfart hos Johan blev Pastore Bob en av de första hästarna som blev inbjuden. Aktien stärktes i samband med segern i Finlandia Ajo och stallets nya komet står inför största eldprovet i karriären hittills.

 ?? Bild: DANIEL STILLER ?? LADDAD FÖR UPPGIFTEN. Jerry Riordan står inför ett av karriärens viktigaste lopp som tränare. Sedan segern í Olympiatra­vet på Åby räknas Ringostarr Treb till förhandsfa­voriterna i elitloppet på söndag.
Bild: DANIEL STILLER LADDAD FÖR UPPGIFTEN. Jerry Riordan står inför ett av karriärens viktigaste lopp som tränare. Sedan segern í Olympiatra­vet på Åby räknas Ringostarr Treb till förhandsfa­voriterna i elitloppet på söndag.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? UTMANARE. Halmstads Johan Unterstein­er kör elitloppet med Pastore Bob.
Bild: JARI VÄLITALO UTMANARE. Halmstads Johan Unterstein­er kör elitloppet med Pastore Bob.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden